Δεν είναι βρωμιές… Γιατί δεν πρέπει να μαζεύονται από τις ακτές. Βίντεο

Περιβάλλον

Τις θημώνες Ποσειδωνίας, που εσφαλμένα αποκαλούνται φύκια, είθισται να τις θεωρούμε ενοχλητικές και αντιτουριστικές… Επιχειρηματίες των παραλιών και δήμοι, ανά την Ελλάδα, αφαιρούν τους θημώνες από την παραλία για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πιο ελκυστικό για τους λουόμενους, χωρίς να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αποτελούν ένα πολύτιμο στοιχείο για την προστασία της ίδιας της παραλίας.

Οι θημώνες Ποσειδωνίας δρουν σαν ασπίδα προστασίας της ακτής από τη διάβρωση, καθώς εμποδίζουν την απώλεια άμμου, θωρακίζουν τις παραλίες και σταθεροποιούν τα παράκτια οικοσυστήματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραλίας του Σχοινιά, όπου το 2018-μετά από παρέμβαση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης- σταμάτησαν την αφαίρεση των θημώνων. Η παραλία από το 1945 έως το 2018 είχε χάσει 20 μέτρα από το πλάτος της ακτής, ενώ, από το 2018 και ανέκτησε από 6 έως και 13 μέτρα.

Οι θημώνες αποτελούν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της Μεσογείου και ιδιαίτερα των θαλασσών μας.Τι συμβαίνει ωστόσο όταν απομακρύνονται και γιατί είναι σημαντικό αυτό να αλλάξει;

Δείτε τo βίντεο έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POSBEMED2 «Διακυβέρνηση και διαχείριση συστημάτων Ποσειδωνίας, ακτών και αμμοθινών στη Μεσόγειο», του Προγράμματος Interreg MED με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύνολο επισκέψεων 4,091 , Σήμερα 1