Το εθνικό μας ποτό… μεθά όλο τον κόσμο. Πόσο ωφελεί την υγεία μας το ουζάκι…

Διατροφή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι αποστολές ελληνικών αλκοολούχων ποτών τόσο προς την Ε.Ε όσο και προς τις τρίτες χώρες το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 άγγιξαν τα 46 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές των ελληνιών αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 9,13% σε όγκο και 31% σε αξία στο α’ εξάμηνο του έτους, με το ούζο να διατηρεί την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ξένων καταναλωτών. Το ούζο «σέρνει» την κούρσα των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, φτάνοντας στο α’ εξάμηνο του 2021 τα 28 εκατ. ευρώ από 23 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο πριν (+22,4%), ενώ στο τσίπουρο/τσικουδιά παρατηρήθηκε αύξηση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 κατά 45,6% στα 991.000 ευρώ έναντι 681.000 ευρώ.

Ως προς τους προορισμούς, η Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία με ποσοστό 75%. Η Γερμανία αποτελεί την χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών (43,3%), ακολουθεί το Ιράκ με 13,8% και η Βουλγαρία με 10,2%. Το ούζο σήμερα εξάγεται σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως…

Στην ελληνική αγορά το Ούζο καταλαμβάνει το 51% του συνόλου των Ελληνικών παραγομένων Προϊόντων (ούζο, τσίπουρο, λικέρ, Τεντούρα, Μαστίχα Χίου, Κίτρο Νάξου, Κουμ-κουάτ Κέρκυρας κ.α.).

Πως πήρε το όνομα “ούζο”

Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την προέλευση της λέξης ούζο. Οι απόψεις αυτές έχουν περισσότερο λαογραφικό χαρακτήρα χωρίς να υπάρχει κάποια επικρατέστερη.

Μια από τις θεωρίες είναι η εξής: Η Μασσαλία αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό εξαγωγών της Ελλάδας. Στα κιβώτια που εξάγονταν, αναγραφόταν η φράση “uso di Massalia”, δηλαδή “προς χρήση στη Μασσαλία”. Λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που εξάγονταν εκεί, η φράση αυτή έγινε συνώνυμη της καλής ποιότητας.

Το νησί της Λέσβου και ειδικότερα το Πλωμάρι θεωρείται η πατρίδα του ούζου. Η περιοχή έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή του Ούζου. Εδώ, το Ούζο ξεκίνησε να παράγεται το 19ο αιώνα από ελληνικές οικογένειες και αποστάζεται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Πόσο ωφελεί την υγεία μας

Στο ούζο, όταν βέβαια πίνεται με μέτρο, περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη).

Γιατί “ούζο όταν πιεις, γίνεσαι ευθύς…”, όπως λέει και το τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου…

Διαδώστε το Εδώ ζεις