Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι αποστολές ελληνικών αλκοολούχων ποτών τόσο προς την Ε.Ε όσο και προς τις τρίτες χώρες το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 άγγιξαν τα 46 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές των ελληνιών αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 9,13% σε όγκο και 31% σε αξία στο α’ εξάμηνο του έτους, με το ούζο να διατηρεί την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ξένων καταναλωτών. Το ούζο «σέρνει» την κούρσα των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, φτάνοντας στο α’ εξάμηνο του 2021 τα 28 εκατ. ευρώ από 23 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο πριν (+22,4%), ενώ στο τσίπουρο/τσικουδιά παρατηρήθηκε αύξηση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 κατά 45,6% στα 991.000 ευρώ έναντι 681.000 ευρώ.
Ως προς τους προορισμούς, η Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία με ποσοστό 75%. Η Γερμανία αποτελεί την χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών (43,3%), ακολουθεί το Ιράκ με 13,8% και η Βουλγαρία με 10,2%. Το ούζο σήμερα εξάγεται σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως…
Στην ελληνική αγορά το Ούζο καταλαμβάνει το 51% του συνόλου των Ελληνικών παραγομένων Προϊόντων (ούζο, τσίπουρο, λικέρ, Τεντούρα, Μαστίχα Χίου, Κίτρο Νάξου, Κουμ-κουάτ Κέρκυρας κ.α.).
Πως πήρε το όνομα “ούζο”
Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την προέλευση της λέξης ούζο. Οι απόψεις αυτές έχουν περισσότερο λαογραφικό χαρακτήρα χωρίς να υπάρχει κάποια επικρατέστερη.
Μια από τις θεωρίες είναι η εξής: Η Μασσαλία αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό εξαγωγών της Ελλάδας. Στα κιβώτια που εξάγονταν, αναγραφόταν η φράση “uso di Massalia”, δηλαδή “προς χρήση στη Μασσαλία”. Λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που εξάγονταν εκεί, η φράση αυτή έγινε συνώνυμη της καλής ποιότητας.
Το νησί της Λέσβου και ειδικότερα το Πλωμάρι θεωρείται η πατρίδα του ούζου. Η περιοχή έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή του Ούζου. Εδώ, το Ούζο ξεκίνησε να παράγεται το 19ο αιώνα από ελληνικές οικογένειες και αποστάζεται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.
Πόσο ωφελεί την υγεία μας
Στο ούζο, όταν βέβαια πίνεται με μέτρο, περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη).
Γιατί “ούζο όταν πιεις, γίνεσαι ευθύς…”, όπως λέει και το τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου…
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.