Θα διαλυόταν η Ευρώπη; Να, λοιπόν, γιατί το ρολόι γυρνά, ξανά, μία ώρα πίσω, τα χαράματα…

Κοινωνία

Ποια είναι η σωστή ώρα; Η χειμερινή ή ή θερινή; Τα κράτη-μέλη  της Ευρωπαικής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ποια ώρα τελικά θέλουν… Έτσι, για μία ακόμη φορά, τα χαράματα της 31ης Οκτωβρίου, πρέπει να γυρίσει ο ωροδείκτης μια ώρα πίσω, δηλαδή από τις 04.00 στις 03.00.

Δυο φορές το χρόνο αλλάζει η ώρα. Στόχος ήταν η καλύτερη χρήση του φυσικού φωτός για εξοικονόμηση ενέργειας μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Βέβαια ο στόχος δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με επιστήμονες, ναι μεν εξοικονομείται ηλεκτρικό, αλλά τους κρύους μήνες του χειμώνα χρειάζεται να ανάψει κανείς περισσότερη ώρα θέρμανση. Άρα πού ακριβώς είναι το κέρδος;

Κάπως έτσι ξεκίνησε ευρωπαϊκή γκρίνια και παράπονα από ορισμένες χώρες ότι οι επιθυμίες τους δεν λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που την οδήγησε το 2018 να παρουσιάσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή σε θερινή ώρα, το 2019, να είναι η τελευταία.

Πολλά κράτη-μέλη ζήτησαν χρόνο για να προσμετρήσουν τις συνέπειες. Δεν ήταν μόνο ότι ορισμένοι κλάδοι, όπως η αεροναυτιλία, που φοβήθηκε τεράστιο χάος στους αιθέρες. Ακόμη και επιστήμονες χτύπησαν συναγερμό. Και βρέθηκε μέση λύση. Να δοθεί περισσότερος χρόνος…

Η Ε.Ε είναι μια τεράστια ήπειρος με μια κεντρική ζώνη ώρας που εκτείνεται από την Πολωνία μέχρι την Ισπανία. Όσο πιο ανατολικά βρίσκεται μια χώρα, τόσο περισσότερο προχωρά η ημέρα. Κατά την χειμερινή ώρα, που είναι η κανονική, βγαίνει στην Πολωνία το πρώτο φως της ημέρας ήδη στις 3 τη νύχτα, όταν στην Ισπανία επικρατεί απόλυτο σκοτάδι.

Αλλαγή ώρας – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια, γιατί δεν καταργείται - ΤΑ ΝΕΑ

Λογικά λοιπόν η Πολωνία θέλει τη διατήρηση της θερινής ώρας, γιατί ποιος θέλει να ξυπνά στις τρεις τα χαράματα από τις πρώτες αχτίδες του ήλιου; Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να βρεθεί μια ενιαία λύση για να μην διαιρεθεί η ΕΕ σε διαφορετικές ζώνες ώρας, που θα δυσκόλευε την καθημερινότητα.

Όμως, όπως αναφέρεται στην naftemporiki.gr, και επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να σταματήσει η αλλαγή ώρας. Το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου πρόβλεψε “τεράστια προβλήματα από μια παντοτινή θερινή ώρα, περισσότεροι διαβητικοί, καταθλιπτικοί, προβλήματα ύπνου και μάθησης, προσθήκη βάρους”.

Σε αντιπροσωπευτική έρευνα γερμανικού ασφαλιστικού φορέα υγείας, την οποία επισημαίνει η naftemporiki.gr, το 29% των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για μια σειρά από παθήσεις τη χειμερινή ώρα, όπως διαταραχή ύπνου, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση διάρκειας πολλών εβδομάδων. Κυρίως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, νιώθουν στο πετσί τους την αλλαγή ώρας.

Βιολόγοι, που ερευνούν τον βιορυθμό του ανθρώπινου οργανισμού, επικροτούν την οριστική παραμονή στην χειμερινή ώρα και επισημαίνουν ότι η καλοκαιρινή είναι τεχνητή ώρα που “αφαιρεί φως το πρωί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή επίδοση και επιβαρύνει το σώμα το βράδυ με μιαν επιπλέον ώρα φωτός, όταν είναι ώρα για ύπνο”.

Όλα αυτά κατέληξαν να είναι πολύπλοκα, χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Μόνη παρηγοριά προς το παρόν ότι αύριο, μπορούμε τουλάχιστον να κοιμηθούμε μια ώρα περισσότερο…

 8,104 total views,  5 views today