Εκπληκτικός ο τρόπος που ψαρεύουν…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Είναι τα πτηνά με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στον πλανήτη, αγγίζοντας τα 3,30 μ. Ο λόγος για τους ροδοπελεκάνους, που είναι οι πλέον «θαμώνες» στη λίμνη της Κερκίνης…

Έρχονται στην Ελλάδα το Μάρτιο και, αναχωρεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ακολουθώντας τα μεταναστευτικά σμήνη που περνάνε από τη χώρα το φθινόπωρο.

Το διαιτολόγιο των ροδοπελεκάνων αποτελείται σε υψηλότατο ποσοστό από ψάρια, βάρους 300-600 γραμμαρίων κατά μέσον όρο. Αφήνουν τη φωλιά τους νωρίς το πρωί και, μπορεί να απομακρυνθούν πάνω από 100 χιλιόμετρα σε αναζήτηση τροφής.

Το ράμφος του ροδοπελεκάνου λειτουργεί ακριβώς όπως η απόχη των ψαράδων. Το πουλί απλώς ανοίγει το κάτω μέρος (γναθοθήκη), που «σαρώνει» το νερό και ο τεράστιος θύλακος γεμίζει με νερό και ψάρια. Όπως το πουλί σηκώνει το κεφάλι του, ο θύλακος κλείνει , αναγκάζοντας το νερό να εκρεύσει, αλλά διατηρώντας τα ψάρια.

Συνήθως, η αλίευση γίνεται από ομάδες 6 έως 8 πελεκάνων που συγκεντρώνονται σε σχήμα πετάλου και, βουτούν τα ράμφη τους ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν κύκλο ανοιχτών «παγίδων» που συλλαμβάνουν κάθε ψάρι στην περιοχή. Γενικά, οι ροδοπελεκάνοι συνεργάζονται στενά -έχουν παρατηρηθεί να συνεργάζονται μέχρι και 123 άτομα-  όταν τρέφονται, ειδικά σε ρηχά νερά, αλλά μπορούν να κυνηγούν και ατομικά. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το Εθνικό Πάρκο λίμνης Κερκίνης.