Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και ξύπνιοι… Είναι προφητικά τα όνειρα ή μία συγχώνευση άχρηστων εικόνων; Βίντεο

Και όμως συμβαίνει...

Σήμερα είναι η καλύτερη μέρα για να ονειρευτούμε και να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας… Είναι Παγκόσμια Ημέρα Ονείρου…

Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση REM.

Σήμερα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για τους λόγους που τα όνειρα παράγονται και το πως επιλέγονται οι εικόνες που προβάλλονται σε αυτά. Τα όνειρα σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόυντ, αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το όνειρο ήταν ένα παραπροϊόν της διαδικασίας του ύπνου, το οποίο δεν επιτελoύσε κάποιον άλλο ιδιαίτερο σκοπό. Σήμερα όμως, μετά από πληθώρα ερευνών και μέσω της ανάπτυξης των νευροεπιστημών, τα όνειρα αποτελούν σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με το νευροεπιστήμονα, ψυχολόγο και φιλόσοφο του νου, Antti Revonsuo, το φαινόμενο των ονείρων είναι ένα βιολογικά καθορισμένο σύστημα που εξυπηρετεί εξελικτική λειτουργία για την ανθρωπότητα (2000). Τα όνειρα μας διευκολύνουν να: επεξεργαστούμε επώδυνα συναισθήματα, να ταξινομήσουμε και να οργανώσουμε στη μνήμη μας παλαιότερες εμπειρίες και να βρούμε δημιουργικότερες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας.

Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο REM στάδιο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυϊκή χαλάρωση. Το να βλέπει κανείς όνειρα φαίνεται πως είναι φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, καθώς όταν κάποιος μείνει χωρίς να κοιμηθεί για διάστημα μερικών ημερών αρχίζει και ονειρεύεται ενώ είναι ξύπνιος.

Σχετικά με την ερμηνεία των ονείρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχαναλυτές με κυριότερο τον Sigmund Freud. Ο Freud άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη, αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο. Ο άνθρωπος στη σημερινή κοινωνία τείνει να καταστέλλει τις επιθυμίες και τα ένστικτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων. Ο Freud επίσης υποστήριζε πως το υποσυνείδητο χρησιμοποιεί μία συμβολική γλώσσα για να εκφραστεί.

Ο ύπνος και τα όνειρα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα όνειρα επηρεάζουν τη ζωή τους ή μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν μια σχέση με τα γεγονότα της καθημερινότητας, ή πως είναι προφητικά. Για πολλούς είναι μια συγχώνευση άχρηστων εικόνων ή μια ενεργοποίηση τυχαίων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο μένουμε ξύπνιοι, έχουμε την τάση να καταπιέζουμε στο ασυνείδητο μέρος του εγκεφάλου μας εκείνες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες που μας αναστατώνουν, μας πονάνε ή μας φοβίζουν περισσότερο.

Ανέκαθεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα όνειρα, και ο κάθε λαός/κουλτούρα έχει το δικό του “ονειροκρίτη“. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι τα όνειρα είναι μια μορφή διορατικότητας και η ερμηνεία τους ήταν πολύ σημαντική για το σχεδιασμό των μαχών.

Από την άλλη μεριά, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ότι τα όνειρα προμήνυαν το μέλλον, και αυτό είναι και κάτι που διατηρείται ως πεποίθηση σήμερα ανά τον κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις τα όνειρα θεωρούνται μηνύματα από το υπερπέραν, από το Θεό και Αγγέλους, από ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί σκηνές από 19 … ονειρεμένες ταινίες της Φίνος Φιλμ