Το μεγαλύτερο κήτος στον κόσμο κυκλοφορεί σε αυτές τις θάλασσές μας…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Στη θαλάσσια τάφρο, ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο και τη Σάμο, εντοπίζονται φυσητήρες, σύμφωνα με τις καταγραφές των επιστημόνων του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ. Είναι, όπως σημεειώνουν, το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο το κόσμο με μήκος που φτάνει τα 18 μέτρα και βάρος τους 57 τόνους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φυσητήρες είναι ένα ακόμα είδος που διαχειρίζεται σοφά την τροφή του χωρίς να την εξαντλεί. Παρόλο που χρειάζονται 0,5- 1 τόνο τροφής ημερησίως, την οποία εντοπίζουν στα βαθιά νερά όπου δεν αλιεύει ακόμα ο άνθρωπος, η συνεχής μεταναστευτική τους κίνηση δίνει την ευκαιρία στα αποθέματα της τροφής τους να ανακάμπτουν.

Έρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας για δέκα λεπτά, μόνο για να αναπνεύσουν και στη συνέχεια για 45 λεπτά καταδύονται σε μεγάλα βάθη, κάτω από 500 μέτρα, για να βρουν τη λεία τους. Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος μέχρι και τα 2.000 μ.

Οι καταδύσεις του συνήθως διαρκούν 40-60 λεπτά, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη 1,5 ώρα.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 300 φυσητήρες. Συναντάται στη βαθιά λεκάνη μεταξύ Βορείων Σποράδων και Χαλκιδικής, όπως επίσης στο Ικάριο πέλαγος, αλλά κυρίως στην Ελληνική Τάφρο, το τόξο που εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο.

Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν υποθαλάσσιοι γκρεμοί και χαράδρες όπου οι φυσητήρες καταδύονται για να βρουν την τροφή τους. 

Διαδώστε το Εδώ ζεις