Επιστήμονες: Μην πίνετε καφέ με άδειο στομάχι. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε

Διατροφή Υγεία

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ο καφές μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αθλητική απόδοση.

Όμως, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, πίνοντας καφέ με άδειο στομάχι ή αντικαθιστώντας το πρωινό μόνο με καφέ, στερείτε από το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Μπορεί δηλαδή να πάρετε προσωρινά την ενέργεια που θέλετε, αυτή όμως θα εξαφανιστεί απότομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κατανάλωση του καφέ.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο καφές δεν περιέχει θερμίδες, πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες (ο σκέτος καφές) που θα βοηθήσουν το σώμα να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Επιπλέον, αν πίνετε μόνο καφέ για πρωινό, ίσως παρατηρήσετε ότι είστε οξύθυμοι στη μέση της ημέρας.

Αύξηση βάρους

Μια άλλη σημαντική επίπτωση του να πίνει κανείς καφέ με άδειο στομάχι είναι η αύξηση των πιθανοτήτων να πάρει βάρος. Ειδικά αυτοί που θεωρούν ότι αντικαθιστώντας το πρωινό με καφέ, καταστέλλουν την όρεξή τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι διαταράσσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να επιθυμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Προβλήματα στο στομάχι

Τα αντιοξειδωτικά, επίσης, που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ο καφές σχετίζονται με ένα τύπο οξέος (chlorine genic acid) που βρίσκεται και σε πολλά φρούτα. Ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Το υδροχλωρικό οξύ διασπά τις τροφές στο στομάχι. Όταν όμως το στομάχι είναι άδειο είναι πιθανό η κατανάλωση καφέ να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και εμετό.

Στρες

Ακόμη οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες. Η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χρονίως υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως απώλεια οστού, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, καταστάσεις που εμφανίζονται στο σύνδρομο Κούσινγκ, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή χοληστερόλη.