Ένα νησί, μόλις 800 μέτρα, μοναδικό στην Ευρώπη, που όλοι επιδιώκουν να το θαυμάσουν…

Ο τόπος μας

Το Νησί στη λίμνη Παμβώτιδα είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός κάθε τουρίστα ή ταξιδιώτη που επισκέπτεται τα Ιωάννινα.

Είναι και το μοναδικό νησί στον κόσμο χωρίς όνομα και αποτελεί ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα, το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται το Νησί περίπου 200.000 επισκέπτες. Τα καραβάκια εκτελούν περισσότερα από 7.300 δρομολόγια, ετησίως από τη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων προς το Νησί.

Το μέγιστο μήκος του είναι 800 μέτρα και το πλάτος του 500 μέτρα. Η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι βραχώδες και δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του. Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και αποτελείται από 110 περίπου σπίτια. Είναι επίσημα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.

Κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι οι ανακαινισμένες μονές και το μουσείο Αλή Πασά που στεγάζεται στη μονή Αγίου Παντελεήμονα, εκεί όπου υπήρξε και το τέλος του. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια οι τρύπες στο πάτωμα από τις σφαίρες που του έκοψαν το νήμα της ζωής.

Η Κυρα-Φροσύνη όπως έγινε γνωστή η Ευφροσύνη Βασιλείου (1773 – 11 Ιανουαρίου 1801) συνδέθηκε με την ιστορία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και το τραγικό τέλος της, στις 11 Ιανουαρίου του 1801, τραγουδήθηκε σε δημοτικά τραγούδια αλλά έγινε και όπερα, μυθιστόρημα και ταινία.