Στο κινηματογραφικό χωριό του Θόδωρου Αγγελόπουλου παγώνει ακόμη και… ο υδράργυρος. Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας

Ο τόπος μας

Στο χωριό Νέος Καύκασος στη Φλώρινα, ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους -25,1 βαθμούς «σπάζοντας» το κοντέρ στον πίνακα των χαμηλότερων θερμοκρασιών ανά την επικράτεια. Και ενώ πολλοί από εμάς… τουρτουρίζουμε ακόμα και όταν διαβάζουμε την είδηση, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν εντυπωσιάζουν τους κατοίκους, αφού εδώ και χρόνια ζουν σε πολικές θερμοκρασίες. Άλλωστε, η θερμοκρασία μετά τους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, όσο και αν πέσει, δίνει την ίδια αίσθηση ψύχους.

Την τελευταία δεκαετία οι κάτοικοι του Νέου Καυκάσου είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές στο δριμύ ψύχος, σύμφωνα με τις επίσημες πλέον καταγραφές της θερμοκρασίας από τον μετεωρολογικό σταθμό που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στο χωριό, που απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, διαμένουν λιγότεροι από 170 κάτοικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Βρίσκεται σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 640 μέτρων, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και πολλά από τα ψυχρά ρεύματα έρχονται από τη γειτονική χώρα. Ο Νέος Καύκασος είναι σε άνοιγμα πάνω στα ρεύματα κι έτσι εξηγείται η “βουτιά” στη θερμοκρασία, αφού σε σχέση με τα διπλανά χωριά, υπάρχει απόκλιση έως και 4 βαθμούς.

Το τοπίο εκεί είναι στην κυριολεξία κινηματογραφικό, γεγονός που αξιοποίησε το 1991 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κάνοντας γυρίσματα για την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», με πολλούς από τους κατοίκους να συμμετέχουν, αλλά κι έναν συγχωριανό τους -ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή- σε βασικό ρόλο.

Σύνολο επισκέψεων 531 , Σήμερα 1