Μήπως είστε τυχεροί; Τα σπάνια βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δίνουν έως και 1.900 ευρώ οι συλλέκτες

Πολιτισμός

Υπάρχουν κάποια βιβλία που θα ήθελαν να είχαν στη βιβλιοθήκη τους οι συλλέκτες… Τρία είναι τα βιβλία στην Ελλάδα που βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεων, πιάνοντας τιμές που φτάνουν μέχρι και πάνω από τα 1000 ευρώ!

Το πιο περιζήτητο βιβλίο στην Ελλάδα είναι το «Σπίτι από φύλλα» του Mark Z. Danielewski (εκδόσεις Πόλις 2005). Πρόκειται για ένα βιβλίο που θέλουν να βρουν και να έχουν οι περισσότεροι. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν πήγαν καλά οι πωλήσεις του, αποσύρθηκε και πολτοποιήθηκε και κανείς δεν ξέρει πόσα κομμάτια έμειναν ακριβώς. Είναι πλέον ανάρπαστο. Το ενδιαφέρον των συλλεκτών κεντρίζει και το γεγονός ότι είναι πολύ ιδιαίτερος και ο τρόπος εκτύπωσης της δίχρωμης έκδοσης καθώς δεν ακολουθήθηκε η συνηθισμένη σελιδοποίηση. Σε κάποιες σελίδες, η γραμματοσειρά είναι διαγώνια, σε άλλες είναι μόνο μία γραμμή, άλλες έχουν διαφορετική γραμματοσειρά, ενώ υπάρχουν και λευκές σελίδες.

Πρόσφατα σε σελίδα με διαδικτυακές αγοραπωλησίες βιβλίων, για το “ Σπίτι από φύλλα” κάποιος ζητούσε 1.900 ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από 4-5 χρόνια, πωλείτο 70 ευρώ και έκτοτε η τιμή του ανέβηκε κατακόρυφα αφού όποιος το έχει, ζητάει τρελά ποσά…

Δεύτερο πιο περιζήτητο βιβλίο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό είναι «Η Οργή» του Stephen King (εκδόσεις Κέδρος). Η Οργή εκδόθηκε το 1998 και επανεκδόθηκε το 2000 και το 2002 αλλά έπειτα από  απόφαση του συγγραφέα, επειδή είχε αναφορές σε σχολική βία, δεν επανεκδόθηκε με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί σπάνιο και να έχει μεγάλη αξία παντού και ιδιαίτερα στην αγγλόφωνη έκδοση. Όσο δε, περνούν τα χρόνια, η αξία του ανεβαίνει και μπορεί να το βρείτε να πωλείται σε συλλέκτες ακόμη και 1000 ευρώ.

Την τριάδα των περιζήτητων βιβλίων στην ελληνική αγορά συμπληρώνει το «Ιστορίες από την Κολιμά» του Βαρλαάμ Σαλάμοφ (εκδόσεις Ίνδικτος- 2011), που είναι εξαντλημένο και είχε κυκλοφορήσει σε 3.000 αντίτυπα.

Επίσης οι συλλέκτες θεωρούν ως περιζήτητα και τα παρακάτω βιβλία:

-Το δέντρο της τύχης του David Mitchell (Ελληνικά Γράμματα 2003)

-Ιστορία Φαντασμάτων του Peter Straub (Κέδρος 2001)

-Ο ‘Ατλας του ουρανού του David Mitchell ( Ελληνικά Γράμματα 2007)

-Ένοχο αίμα του Michael Connellly ( Λιβάνης 2002)

-Η Οδύσσεια του Ινίας ΜακΝάλτυ του Sebastian Barry (Πόλις 2003)

-Ο ‘Αγγελος σιωπούσε του Heinrich Böll ( Πόλις 1998)

-Σογκούν του James Clavell ( Anubis 2008)

-Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη του Walter Tevis ( Πατάκης 2000)

-Η Πόλη της Ουράνιας Φωτιάς (το 6ο βιβλίο από τα Θανάσιμα Εργαλεία) της Cassandra Clare (Platypus 2014)

-Το Όλον του Μιχάλη Γρηγορίου ( Εν Αρκαδίη 2009)

-Σκληρή χώρα των θαυμάτων και το τέλος του κόσμου του Χαρούκι Μουρακάμι (Καστανιώτη 1996)

-Η γραμμή του Ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου ( Εστία)

-Το πέταγμα των πελαργών του Jean – Christophe Grangé (Libro 2002)

-Η άλλη εκδοχή του Eric – Emmanuel Schmitt (Καστανιώτη 2003)

Σύνολο επισκέψεων 1,391 , Σήμερα 1