Αυτός ο δρόμος θα “πετάει” πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη εναέρια οδός στην Ελλάδα. Εικόνες

Κοινωνία

Τη δημιουργία ενός εντελώς νέου, εναέριου αυτοκινητοδρόμου, στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς το Flyover, σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για ένα «δρόμο πάνω από το δρόμο», τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει άμεσα και θα ανακουφίσει την Ανατολική Περιφερειακή Οδό με τρεις τρόπους: θα αυξήσει την κυκλοφοριακή ικανότητα, θα βελτιώσει θεαματικά την οδική ασφάλεια και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ένα έργο 13 χιλιομέτρων, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Το Flyover θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση και θα σώσει ζωές, καθώς σήμερα ο δείκτης θνησιμότητας στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Αττική Οδό στην Αθήνα.

Thessaloniki flyover: Η μεγαλύτερη εναέρια οδός στην Ελλάδα ...

Ο προϋπολογισμός είναι 370 εκ ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με ΣΔΙΤ. Στην κατασκευή του θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι. Η εκτίμηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ότι στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 θα υπάρξει οριστικός ανάδοχος για το έργο, ενώ η φάση κατασκευής θα διαρκέσει 3 – 4 χρόνια.

Το Flyover, μαζί με το Μετρό Θεσσαλονίκης και την αντιμετώπιση του προβλήματος του ΟΑΣΘ, θα αποτελέσουν τους τρεις άξονες του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη συμπρωτεύουσα.

Το Flyover θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα, ανά κατεύθυνση, ή όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα φτάσει στα 220.000 οχήματα την ημέρα.

Θεσσαλονίκη Fly – Over με 8 νέες γέφυρες: Το πριν και το μετά ...

Όσον αφορά στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, το υπουργείο επέλεξε, αντί για διαπλάτυνση, που θα καταβρόχθιζε εκατοντάδες στρέμματα γης και δάσους, ή νέα πρόσθετη χάραξη να περάσει κυριολεκτικά επάνω από την υπάρχουσα χάραξη.

Δείτε το βιντεο