ΠΡΟΣΟΧΗ. Πολύ επικίνδυνο να περπατάς σε αυτή την περιοχή. Καλύτερα να την δείτε από ψηλά στο βίντεο…

Περιβάλλον

Βγαίνοντας από τον οικισμό του Γραμματικού στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα Καπανδριτίου, ένας παλιός χωματόδρομος οδηγεί σε μία τοποθεσία ορυγμάτων. Η πινακίδα “ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΦΑΝΗ ΟΡΥΓΜΑΤΑ ΠΑΛΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ”, προειδοποιεί ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη να περπατά κάποιος, καθώς υπάρχουν παντού τρύπες, πηγάδια και ορύγματα, πολλά από τα οποία είναι καλυμμένα με βλάστηση. Ένα βήμα στο άγνωστο μπορεί να είναι… μοιραίο. Το βάθος του κεντρικού φρέατος αγγίζει τα 100 μέτρα!

Στις αρχές και μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα σ’ αυτό το μέρος παραγόταν ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο, ο σίδηρος. ¨οπως αναφέρει το urbanspeleology.blogspot.com, τα ιταλικής κατασκευής μεταλλεία σιδήρου του Γραμματικού ανήκαν στην οικογένεια Σούτσου.

Αφανή ορύγματα: Το 'επικίνδυνο' βουνό της Αττικής με τα απύθμενα ...

Ξεκίνησαν να λειτουργούν γύρω στο 1880 διαθέτοντας ατελείωτου μήκους γαλαρίες σε διάφορα επίπεδα, βαθιά κάθετα φρέατα, γέφυρες, ενώ το δίκτυο της σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινούσε από την τοποθεσία, έφτανε -σύμφωνα με διαφορετικές πηγές- μέχρι Ραμνούντα, ως το Σέσι ή και τον Λιμνιώνα, μεταφέροντας το μετάλλευμα στα πλοία. Η συστηματική λειτουργία των εγκαταστάσεων πρέπει να εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1920, καθώς η λειτουργία τους κρίθηκε ασύμφορη.

Κατά άλλους, λειτούργησαν μέχρι και το 1930, ενώ οι ντόπιοι διηγούνται ότι στα χρόνια της κατοχής (1940) από τη σιδηροδρομική γραμμή, εκτός από μετάλλευμα, φυγαδεύτηκαν άνθρωποι και περιουσίες. Επομένως, βάσει των μαρτυριών, τα μεταλλεία ίσως χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά και κατά τις δεκαετίες 1920, 1930, 1940, ενώ λειτουργούσαν τακτικά τη δεκαετία του 1910, κάτι που πιστοποιείται και από χαραγμένες επιγραφές στον πυθμένα ενός μεγάλου πηγαδιού των εγκαταστάσεων, όπου αποδεικνύεται η παρουσία ανθρώπων εκεί σίγουρα μέχρι και το 1914″.

Δείτε το βίντεο από haanity, γιατί είναι καλύτερο να βλέπεις την περιοχή από ψηλά παρά να την περπατάς.