Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα… Εξαιρετικά σπάνιο τοπίο που δημιούργησε ο άνεμος

Ο τόπος μας

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και δη σε ένα ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου. Ένα εξαιρετικό σπάνιο τοπίο που δημιούργησε η φύση. Οι αμμοθίνες της Λήμνου βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, τρία χιλιόμετρα από το χωριό Κατάλακκος, κοντά στην παραλία Γομάτι και καλύπτουν έκταση περίπου 70 στρεμμάτων. Είναι μία “μικρογραφία” ερήμου και μοιάζει σαν τα τοπία που συναντά κανείς στη Σαχάρα και τη βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι ενδοχωρικές θίνες και όχι παράκτιες και «υπαίτιος» για την δημιουργία τους είναι ο άνεμος που μετακίνησε την άμμο. Οι χρυσαφένιοι αμμόλοφοι στις Αμμοθίνες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό, μοναδικό και σπάνιο θέαμα, που δεν συναντιέται συχνά στην Ελλάδα και ειδικά σε νησιωτικές περιοχές.

Η «Σαχάρα της Ελλάδας» βρίσκεται στη Λήμνο -Απόκοσμο σκηνικό με ...

Οι αμμοθίνες έχουν την δική τους βλάστηση, όπως είναι τα λευκά κρινάκια, οι λυγαριές, οι αστυφίδες, οι πικροδάφνες και το θυμάρι. Λέγεται ότι τα γυρίσματα της ταινίας «Μια ελληνίδα στο χαρέμι»,  όπου οι πρωταγωνιστές περιπλανιούνται στην έρημο, έχουν γίνει στις Αμμοθίνες της Λήμνου. Το υπέροχο τοπίο “κόβει την ανάσα” στους επισκέπτες, ενώ η όαση που θα βρει κανείς στο μέρος είναι η παραλία Γομάτι που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις Αμμοθίνες.

Δείτε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη “Σαχάρα της Λήμνου” στο βίντεο της ομάδας AtlasVisual: