Σοκ… Σε αποσύνθεση ένα παγκοσμίου φήμης αξιοθέατο της Ελλάδας… Εικόνα

Ο τόπος μας

Μία κακοκαιρία, το 1980, προκάλεσε ένα ναυάγιο το οποίο εξελίχθηκε σε ένα “δώρο” για τη Ζάκυνθο… Αυτό το ναυάγιο που είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα παγκοσμίως αξιοθέατα, “πεθαίνει” μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο.

Τα σημάδια αποσύνθεσης είναι ορατά πλέον στο διάσημο, σε όλους, Ναυάγιο, που “έριξε αιώνια άγκυρα” στα δυτικά της Ζακύνθου. Αρκεί μια ματιά, να δει κανείς και να συγκρίνει πως έχει καταντήσει το κουφάρι του “Παναγιώτη”.

Το Ναυάγιο, που κατά γενική ομολογία είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι ξένοι επισκέπτονται τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί τουριστικά το νησί, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία, επί δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή το κουφάρι του πλοίου είναι έρμαιο στις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και στην λεηλασία των επισκεπτών του.

Πέρα από τη σκουριά που το έχει επιβαρύνει, μεγάλα τμήματα του πλοίου έχουν αποκολληθεί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τον χειμώνα, αποτελώντας κίνδυνο σε όσους το πλησιάζουν.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Ναυάγιο και την εικόνα του πλοίου εξέφρασαν οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες σκαφών που κάθε καλοκαίρι εκτελούν καθημερινά δρομολόγια εξυπηρετώντας χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να δουν το δημοφιλές αξιοθέατο.

Ο “Παναγιώτης” είναι ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων που μετέφερε, εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Το πλοίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου.

Σύνολο επισκέψεων 1,804 , Σήμερα 2