Η άγνωστη λίμνη με τα νούφαρα που εντυπωσιάζει όσους την ανακαλύψουν…

Ο τόπος μας

Ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι Ζαγορίου, στην περιοχή που είναι γνωστή ως ανατολικό Ζαγόρι, βρίσκεται μία άγνωστη στο ευρύ κοινό, γραφική λίμνη, που αποτελεί τεράστιο βιότοπο και η οποία μας κάνει να πιστεύουμε στα μικρά θαύματα της φύσης.

Η Ζορίκα είναι μια μικρή, μόλις δύο στρέμματα φυσική και τελείως παραμυθένια λίμνη “πνιγμένη” μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «Η λίμνη με τα νούφαρα».

Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο της λίμνης, είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από νούφαρα, τα οποία κατά την άνοιξη ανθίζουν και κάνουν το τοπίο να φαντάζει ονειρικό. Γύρω από τη λίμνη βρίσκονται πανύψηλα μαύρα πεύκα και οξιές, σε ένα δάσος που αποτελεί καταπληκτικό πνεύμονα πρασίνου.

Στις όχθες υπάρχουν πολλά υδρόφιλα φυτά, ενώ κάτω από τα δέντρα και δίπλα από το δρόμο λίγο πριν και λίγο μετά τη λίμνη, βγαίνουν πολλά σπάνια λουλούδια. Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι οι ορχιδέες, τα κυκλάμινα και οι αγριοφράουλες.

Μέσα και γύρω από τη λίμνη ζούνε αλπικοί τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, βαλκανοβάτραχοι, γραικοβάτραχοι, φρύνοι, πρασινόσαυρες, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και οχιές. Πολύ συχνή στην περιοχή είναι η παρουσία της αρκούδας, ενώ άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι οι αγριόγατες, τα ζαρκάδια, οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα δασοκούναβα, οι λαγοί, οι σκίουροι και οι δασομυωξοί.