11 ναυάγια-μνημεία αποκαλύπτονται… Που επιτρέπονται οι καταδύσεις… στην ιστορία

Πολιτισμός

Επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής είναι πλέον 11, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, ναυάγια, στην Κέα, στη Μήλο, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια, τη Σκιάθο, έπειτα από την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ναυάγια που αποτελούν συναρπαστικούς μάρτυρες της νεότερης ιστορίας, και κουφάρια στο βυθό που έχουν γίνει ένα με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στα ναυάγια επιτρέπεται η κατάδυση, αποκλειστικά και μόνο εξωτερικά και περιμετρικά αυτών και απαγορεύεται ρητώς η κατάδυση με διείσδυση στο εσωτερικό τους.

Η διείσδυση στο εσωτερικό του ναυαγίου δύναται να επιτραπεί αποκλειστικά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, κατόπιν σχετικής απόφασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για τα εξής ναυάγια:
1) Υπερωκεάνιο Βρετανικός (HMHS Britannic),  Κέα
2) Υπερωκεάνιο S/S Burdigala. Κέα
3)Τροχοφόρο ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ, Κέα
4) Φορτηγό ατμόπλοιο ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΙΤΑ, Μήλος
5) Φορτηγό ατμόπλοιο ΣΙΦΝΟΣ, Μήλος
6) Ατμόπλοιο MINNEWASKA, Μαράθι Κρήτης
7) Ναυάγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Όρμος Κύψας Κασσάνδρας Χαλκιδικής
8) Ναυάγιο στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής
9) Τσιμεντόπλοιο, SS CRETELAND, Αγ. Γεώργιος Ευβοίας
10) Τσιμεντόπλοιο PIONEER I, Λιχάδες Ευβοίας
11) Ατμόπλοιο VOLOS ύφαλος Λευτέρης, μεταξύ Πηλίου και Σκιάθου

Σημειώνεται ότι στους καταδυόμενους απαγορεύεται οιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση, άρα και επαφή, τη φθορά ή την αλλοίωση των ναυαγίων, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οιωνδήποτε κινητών πραγμάτων που ευρίσκονται σε αυτά ή στον πυθμένα ή το βυθό γύρω από αυτά. Απαγορεύεται επίσης η διενέργεια έρευνας με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του και τα οποία πιθανώς συνδέονται με αυτό.