Πολλές επιστημονικές έρευνες από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα από τα πιο ισχυρά αντικαρκινικά συστατικά του μπρόκολου είναι η σουλφοραφάνη, που υποστηρίζει την ομαλή αναπαραγωγή του DNA και την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού.
Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην κυτταρική απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) στο κόλον, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη, στο στήθος, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο, το θυρεοειδή, τη γλώσσα και το δέρμα, καθώς επίσης και στο φάρυγγα, τον οισοφάγο και στα νεφρά.
Επιπλέον συμβάλλει δραστικά στη μείωση της ζημιάς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (έως και 73%) στις κυτταρικές μεμβράνες και στις πιθανές αλλοιώσεις του DNA κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού. Σε αντίθεση με την τοξική χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς να προκαλέσει βλάβες στα υγιή κύτταρα. Στην πραγματικότητα συμβάλλει στον ομαλό πολλαπλασιασμό των υγιή κυττάρων του σώματος.
Η σουλφοραφάνη μπορεί να ενισχύσει τη δράση συγκεκριμένων αντικαρκινικών φαρμάκων και χημειοθεραπειών όπως τα cisplatin, gemcitabine, doxorubicin, 5-flourouracil, μειώνοντας παράλληλα την τοξικότητά τους απέναντι στα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον περιέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που όχι μόνο συμβάλλει στην αντικαρκινική άμυνα, αλλά έχει θετική επίδραση σε προβλήματα όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές βλάβες, νόσος Αλτσχάιμερ, αρθρίτιδα, αλλεργίες και πολλά άλλα.
Όταν μιλάμε για προστασία από τον καρκίνο, το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε! Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα υγιεινά μας γεύματα.
Το μαγείρεμα στον ατμό για πέντε λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το ένζυμο μυροσινάση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη. Το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για πάνω από πέντε λεπτά, το ψήσιμο, στα μικροκύματα ή άλλη μέθοδος μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, καταστρέφει αυτό το ένζυμο, καθώς και τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.