ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτό το λάθος καταστρέφει την προστασία που μας παρέχει από τον καρκίνο το μπρόκολο

Διατροφή

Πολλές επιστημονικές έρευνες από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα από τα πιο ισχυρά αντικαρκινικά συστατικά του μπρόκολου είναι η σουλφοραφάνη, που υποστηρίζει την ομαλή αναπαραγωγή του DNA και την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού.

Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην κυτταρική απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) στο κόλον, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη, στο στήθος, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο, το θυρεοειδή, τη γλώσσα και το δέρμα, καθώς επίσης και στο φάρυγγα, τον οισοφάγο και στα νεφρά.

Επιπλέον συμβάλλει δραστικά στη μείωση της ζημιάς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (έως και 73%) στις κυτταρικές μεμβράνες και στις πιθανές αλλοιώσεις του  DNA κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού. Σε αντίθεση με την τοξική χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς να προκαλέσει βλάβες στα υγιή κύτταρα. Στην πραγματικότητα συμβάλλει στον ομαλό πολλαπλασιασμό των υγιή κυττάρων του σώματος.

Απίστευτο: Δες γιατί δεν πρέπει να πετάς το κοτσάνι από το ...

Η σουλφοραφάνη μπορεί να ενισχύσει τη δράση συγκεκριμένων αντικαρκινικών φαρμάκων και χημειοθεραπειών όπως τα cisplatin, gemcitabine, doxorubicin, 5-flourouracil, μειώνοντας παράλληλα την τοξικότητά τους απέναντι στα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον περιέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που όχι μόνο συμβάλλει στην αντικαρκινική άμυνα, αλλά έχει θετική επίδραση σε προβλήματα όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές βλάβες, νόσος Αλτσχάιμερ, αρθρίτιδα, αλλεργίες και πολλά άλλα.

Όταν μιλάμε για προστασία από τον καρκίνο, το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε! Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα υγιεινά μας γεύματα.

Το μαγείρεμα στον ατμό για πέντε λεπτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε το ένζυμο μυροσινάση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη. Το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για πάνω από πέντε λεπτά, το ψήσιμο, στα μικροκύματα ή άλλη μέθοδος μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, καταστρέφει αυτό το ένζυμο, καθώς και τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού.