Μήπως μυρίζει η αναπνοή σας; Οι ακατάλληλες τροφές και αυτές που θα σας… σώσουν

Διατροφή

Η δυσάρεστη αναπνοή ή αλλιώς χαλίτωση, αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Είναι συχνά αποτέλεσμα ξηροστομίας, καθώς το σάλιο προστατεύει το στόμα από τα μικρόβια. Είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί αμηχανία και ντροπή σε όποιον το αντιμετωπίζει…

Εάν συμβαίνει και σε εσάς, δεν είστε μόνοι. Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κακή αναπνοή, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής.  

Η μυρωδιά του στόματος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου ή ακόμη και από ημέρα σε ημέρα. Οι πιο σημαντικοί λόγοι είναι η ποσότητα και η ποιότητα της έκκρισης του σάλιου, η παρουσία υπολειμμάτων τροφής, καθώς και ο μικροβιακός πληθυσμός που φυσιολογικά υπάρχει στο στόμα.

Η μυρωδιά του στόματος είναι πιο έντονη το πρωί όταν ξυπνάμε και πριν από το βούρτσισμα των δοντιών, καθώς και μετά από κατάχρηση καρυκευμάτων και φαγητών με έντονες οσμές. Οι εννιά στις 10 περιπτώσεις κακοσμίας στόματος έχουν αιτία κάποιο τοπικό παράγοντα στο στόμα (κακή στοματική υγιεινή, χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα, κάπνισμα, πληγή που δεν κλείνει, λοίμωξη στόματος κ.λπ.).

Όμως σημαντικός είναι και ο ρόλος της διατροφής, αφού ορισμένες τροφές είναι δυνατό να αποτρέψουν την κακοσμία του στόματος, ενώ άλλες να την προκαλέσουν ή και να την επιδεινώσουν.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν την τάση να προκαλούν κακή αναπνοή περισσότερο από άλλα. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και ζάχαρη επιβαρύνει την κατάσταση. Για παράδειγμα, μια μεγάλη κατανάλωση τυριών μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, καθώς περιέχουν πολλές πρωτεΐνες. Αυτές προτιμούν τα βακτήρια για να τρέφονται, όπως βέβαια και τη ζάχαρη.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν κακή αναπνοή είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κουνουπίδι, το λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτές οι τροφές έχουν υψηλή συγκέντρωση ενώσεων θείου. Είναι χημικές ουσίες παρόμοιες με εκείνες που παράγονται από τα βακτήρια της κακής αναπνοής.

Τροφές και ποτά όπως οι ντομάτες, ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή και ο καφές περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέων τα οποία προκαλούν ταχύτερη αναπαραγωγή των βακτηρίων. Όπως και ο καφές που επιταχύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό δημιουργεί πικρή γεύση στο στόμα και στη συνέχεια οδηγεί σε κακή αναπνοή. Ο καφές είναι επίσης διουρητικός που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να στεγνώσει στο στόμα. Το γάλα στον καφέ επιδεινώνει την κατάσταση διότι περιέχει σάκχαρα. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση με αποτέλεσμα τη δυσάρεστη αναπνοή.

Ποιες τροφές καταπολεμούν την κακοσμία

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες τροφές που θεωρείται ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή. Για παράδειγμα, ο μαϊντανός που περιέχει χλωροφύλλη, μια ένωση με αντιμικροβιακές ιδιότητες, μπορεί να διασπάσει τις ενώσεις θείου που προκαλούν κακή αναπνοή. Περιέχει ακόμα πολυφαινόλες που διασπούν τις δυσοσμες ενώσεις θείου στο στόμα. Τα μήλα και το σπανάκι επίσης περιέχουν πολυφαινόλες.

Το προβιοτικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακή αναπνοή. Τα προβιοτικά βακτήρια όπως  το lactobacillus bulgaricus και το streptococcus thermophilus, ανταγωνίζονται τα βακτήρια που συμβάλλουν στην κακή αναπνοή του στόματος.

Σύνολο επισκέψεων 4,108 , Σήμερα 1