Βρήκαν γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Και το μυστικό κρύβεται…

Υγεία

Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έγινε γνωστό από τις μελέτες των επιστημόνων πως οι άνδρες είναι τα περισσότερα θύματα του κορωνοϊού σε σχέση με τις γυναίκες και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.500 άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια, από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου, το οποίο χρησιμοποιεί ο κορονοϊός Covid-19 για να εισβάλλει στα κύτταρα. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Το ένζυμο είναι το ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2). Ανευρίσκεται στα κύτταρα των πνευμόνων, της καρδιάς, του γαστρεντερικού συστήματος, των νεφρών και άλλων οργάνων. Ο νέος κορωνοϊός επιτίθεται σε όλα αυτά τα όργανα. Μάλιστα το ACE2 πιστεύεται ότι παίζει ρόλο και στην εξέλιξη της λοίμωξης στους πνεύμονες.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι αναστολείς του ACE (A-MEA) δεν αυξάνουν τις συγκεντρώσεις του ACE2. Ούτε οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) έχουν αυτή τη συνέπεια. Συνεπώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για όσους τους λαμβάνουν. Οι αναστολείς του ACE και τα ARBs είναι φάρμακα που χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς με υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, νεφρική νόσο.

Κορονοϊός: Μπορεί οι όρχεις να αυξάνουν τον κίνδυνο στους άνδρες ...

«Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή της λήψης αυτών των φαρμάκων από τους ασθενείς με Covid-19», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Adriaan Voors, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο (UMC) του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία.

Εκτός από τα προαναφερθέντα όργανα, υψηλά επίπεδα υποδοχέων του ACE2 υπάρχουν επίσης στα επιθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων και στους όρχεις. Η παρουσία τους στους όρχεις μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί είναι υψηλότερες οι συγκεντρώσεις του στους άνδρες, λένε οι ερευνητές. Αποτελεί επίσης μία ακόμα πιθανή εξήγηση για την επιρρέπεια των ανδρών στον νέο ιό. Πηγή, ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal.

Σύνολο επισκέψεων 1,279 , Σήμερα 3