Θέλετε να προστατευτείτε από τον καρκίνο; Αρχίστε να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν…

Διατροφή

Επιστήμονες, μετά από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, θεωρούν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας προστατεύσουν από τον καρκίνο. Όπως επισημαίνουν αυτές οι τροφές είναι κυρίως όσες περιέχουν σελήνιο.
Έχει καταγραφεί στις έρευνες ότι το σελήνιο διαταράσσει πρόωρα τη διαδικασία της καρκινογένεσης, βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού όγκων, αναστέλλει τις μεταλλάξεις του DNA και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Επίσης προωθεί την σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, πολύ σημαντικό κυρίως για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ημερήσια δόση 200-300 μgr σεληνίου έχει αποτελεσματική προστασία εναντίον του καρκίνου. Πολλές μελέτες με πρόσληψη συμπληρώματος 200-300 μgr σεληνομεθειονίνης καθημερινά για πολλά χρόνια έναντι εικονικού φάρμακου, έχουν δείξει ότι η εμφάνιση καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 82% με την ημερήσια πρόσληψη μόλις 200 μgr σεληνίου. Με την ίδια δοσολογία η εμφάνιση του καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού μειώθηκε κατά 54% και του καρκίνου του πνεύμονα που η έρευνα περιλάμβανε καπνιστές, μειώθηκε κατά 39%.

Καλές πηγές σεληνίου είναι τα βιολογικά προϊόντα με συστατικά φυτικής προέλευσης όπως φύτρο σιταριού, βρώμη, ηλιόσποροι και μανιτάρια. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φτωχά σε σελήνιο. Τα αυγά και τα πουλερικά είναι επίσης καλές πηγές σεληνίου. Από θαλασσινά πλούσια σε σελήνιο είναι ο τόνος, ο σολομός, οι γαρίδες.

Εξαιρετική πηγή σεληνίου αποτελούν τα καρύδια Βραζιλίας. Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν επίσης υγιεινά λίπη και επαρκή βιταμίνη Ε, τα οποία βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του σεληνίου. Ακόμη περιέχουν και μαγνήσιο το οποίο εμπλέκεται σε 300 μεταβολικές διεργασίες.

Σελήνιο και Διατροφή | Κλινικός Διαιτολόγος MSc Θεσσαλονίκη

Εκτός από την διατήρηση επαρκών επίπεδων του σεληνίου πρέπει να διασφαλίσετε και τα επίπεδα του ψευδαργύρου υψηλά, γιατί και τα δύο μαζί προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας κατά του καρκίνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα όρια κατανάλωσης σεληνίου

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) για το σελήνιο είναι 50 μgr. Μόνο ένα καρύδι Βραζιλίας παρέχει στον οργανισμό περισσότερο από την ΣΗΔ. Όμως δεν είναι αρκετή για την πρόληψη του καρκίνου, απαιτείται πρόσληψη 200- 300 μgr σεληνίου την ημέρα. Προσοχή. Πάνω από αυτό το όριο το σελήνιο μπορεί να γίνει τοξικό. Στην Ευρώπη έχει οριστεί ανώτατο ασφαλές όριο για την πρόσληψη σεληνίου στα 300 μg ημερησίως, για τους ενήλικες. Το όριο αυτό σταδιακά ελαττώνεται στα 60 μg ημερησίως, όσον αφορά στην πρόσληψή του από τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών. Ένας χαρακτηριστικός «δείκτης» υπερβολικής πρόσληψης σεληνίου είναι μια μυρωδιά σκόρδου στην αναπνοή, καθώς και μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα χρονίως υψηλών επιπέδων πρόσληψης σεληνίου είναι η απώλεια των μαλλιών και των νυχιών ή η ευθραυστότητά τους.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλοιώσεις του δέρματος και του νευρικού συστήματος, ναυτία, διάρροια, δερματικά εξανθήματα, στίγματα στα δόντια, κόπωση, ευερεθιστότητα και ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Η οξεία τοξικότητα του σεληνίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές και νευρολογικές παθήσεις, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας, έμφραγμα του μυοκαρδίου, απώλεια μαλλιών, μυϊκή ευαισθησία, τρέμουλο, ζαλάδα, έξαψη, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο.

Σύνολο επισκέψεων 557 , Σήμερα 1