Έφτασε η μεγάλη στιγμή για το Ναύπλιο…

Ο τόπος μας

Tο απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου φρουρίου “Μπούρτζι”, στο Ναύπλιο. Μετά από δεκαετίες σιωπής και ερήμωσης, το Μπούρτζι, άριστα αποκαταστημένο, με λειτουργική χρήση, αποδίδεται στο κοινό και στους επισκέπτες του.

Το μνημείο αποτελεί τοπόσημο για το Ναύπλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, αλλά και με την νεότερη ιστορική περίοδο του Ελληνικού Έθνους.

Η αποκατάσταση του φρουριακού συγκροτήματος, που κόστισε 2.785.000€, περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επισκευάστηκαν και ανακαταστευάστηκαν όλα τα λειτουργικά τμήματα εσωτερικά και εξωτερικά του φρουρίου: Δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης. Έγινε ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θέρμανσης, ψύξης και τηλεπικοινωνίας.

Διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του χώρου εστίασης, ενώ στον βόρειο τομέα ανακατασκευάστηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη πρόσβασή των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων, με την κατασκευή ενός αναβατορίου που επιτρέπει την πρόσβαση στο πρώτο επίπεδο του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του, αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του, ως μνήμη της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου ως ξενοδοχείου.

Υπάρχει, εκθεσιακός χώρος, πωλητήριο, εστιατόριο και αναψυκτήριο. Τέλος, διατηρήθηκε, ως χώρος προβολής, συγκεκριμένο σημείο που παραπέμπει σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Το Μπούρτζι, με όλα τα οχυρωματικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχής του, κατασκευάστηκε στην περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας (1471-1477), από τον επώνυμο αρχιτέκτονα Antonio Gambello της Αναγέννησης, επί διοικήσεως του Vittore Pasqualigo.