Ήρθαν και προκάλεσαν ενθουσιασμό…

Και όμως συμβαίνει...

Πανέμορφες εικόνες προσέφεραν τα φλαμίνγκο που έφτασαν στο Ναύπλιο και στο καταφύγιό τους στον υγρότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου, στην Αργολίδα.

Στη χώρα μας το φλαμίνγκο είναι τακτικός αποδημητικός επισκέπτης, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή αποικία αλλά εμφανίζεται σε αρκετούς παράκτιους υγροτόπους. Γενικότερα προτιμά αλμυρές λίμνες, αλυκές και παρόχθιους υγροτόπους κάποιες φορές και γλυκά νερά. Είναι ευαίσθητο στην ενόχληση και για αυτό στην Ευρώπη το καθεστώς προστασίας των τόπων αναπαραγωγής του είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη “flamengo”, που σημαίνει “αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας”. Επίσης, παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη “φοινικόπτερος” σημαίνει “αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος”.

Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο είναι μαζεμένο κάτω από το σώμα τους. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό.

Είναι μεταναστευτικό είδος, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται κατά αποικίες στην Ν. Ευρώπη κυρίως Γαλλία και Ισπανία και στη Β. Αφρική. Στο Κόκκινο Βιβλίο αναφέρεται ως σπάνιο, παρόλο που ο πληθυσμός του στην Μεσόγειο έχει σταθερή άνοδο. Ενώ η χώρα προέλευσης του είναι η Αμερική, στη Μεσόγειο ήρθε ως “δραπέτης” καθώς έχει πέσει θύμα αιχμαλωσίας.

Ζει έως πενήντα χρόνια. Είναι είδος μονογαμικό. Έχει ύψος 1,05 έως 1,55 μέτρα και το άνοιγμα των φτερούγων του είναι 1,40 με 1,70 μέτρα.

Διαδώστε το Εδώ ζεις