Είναι εντυπωσιακό… Πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Εικόνες

Πολιτισμός

Στο Εργαστήριο Συντήρησης Πινάκων της Εθνικής Πινακοθήκης συντηρούνται έργα που είναι ζωγραφισμένα σε ξύλο ή σε ύφασμα. Τα έργα τέχνης που πρόκειται να συντηρηθούν είτε βρίσκονται εκτεθειμένα (είναι κρεμασμένα στους τοίχους του μουσείου) είτε είναι φυλαγμένα στις αποθήκες του μουσείου.

Πριν ο συντηρητής ξεκινήσει να συντηρεί ένα έργο είναι πολύ σημαντικό να το μελετήσει καλά, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού που διαθέτει το εργαστήριο συντήρησης πινάκων, όπως μεγεθυντικούς φακούς, στερεομικροσκόπιο, ειδικά γυαλιά κ.α. Επίσης, πριν τη συντήρηση, το έργο πρέπει να φωτογραφηθεί ή/ και να περάσει από το Εργαστήριο Φυσικοχημικών Ερευνών.

Εσείς θέλετε να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία συντήρησης ενός έργου μεγάλων διαστάσεων, όπως την περίπτωση του έργου «30η Μαρτίου 1814» του Μυλλέρ Σαρλ-Λουί-Λυσιέν (C.L.Muller);

Το έργο αναπαριστά μια ιστορική σκηνή, απεικονίζοντας την αυθόρμητη αντίδραση του λαού του Παρισιού στις 30 Μαρτίου 1814, παραμονή της πτώσης του Παρισιού στις δυνάμεις της Πρωσίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας.

Για να δείτε πως γίνετε η συντήρηση του έργου δηλώστε συμμετοχή στο Εργαστήριο Ανοιχτής Θέασης (ΠΡΩΤΕΑΣ Open Lab) και παρακολουθήστε τους συντηρητές και ερευνητές της Εθνικής Πινακοθήκης να εργάζονται in situ στο έργο του C.L.Muller, «30η Μαρτίου 1814», διαστάσεων 8,45 x 4,45m και συνομιλήστε μαζί τους σχετικά με τον τρόπο συντήρησης και έρευνας. Αυτό θα γίνεται τις Τετάρτες, 1 & 22 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:30 & στις 13:30.

Οι φωτογραφίες είναι από την Εθνική Πινακοθήκη