Κολοπετινίτσα. Λεκτική… εφεύρεση σε κωμωδία του Χατζηχρήστου ή πραγματικά υπάρχει; Βίντεο

Ο τόπος μας

Πρόκειται για λεκτική… εφεύρεση ή είναι πραγματικότητα; Η «Κολοπετινίτσα» αποτελεί το αγαπημένο μέρος που χρησιμοποιούν οι Έλληνες όταν θέλουν να μιλήσουν με χιούμορ για έναν προορισμό. Αυτό, όμως, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό μέρος. Είναι ένα ελληνικό χωριό που πλέον έχει μετονομαστεί, αλλά κάποτε το αποκαλούσαν έτσι ακριβώς.

Η Κολοπετινίτσα έγινε γνωστή από την κωμωδία ” Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα ” του 1957, όπου πρωταγωνιστούσαν οι Κώστας Χατζηχρήστος και Μίμης Φωτόπουλος. Λόγο της τεράστιας επιτυχίας της συγκεκριμένης ταινίας πολλοί πιστεύουν ότι η Κολοπετινίτσα είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Κώστα Χατζηχρήστου μιας και το όνομα του συνδέθηκε με αυτή. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και ο αγαπημένος ηθοποιός είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η Κολοπετινίτσα χρησιμοποιείται συνήθως ως το τοπωνύμιο που αναφέρεται σε κάτι που δεν υπάρχει ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό.

Λίγοι, στην πραγματικότητα ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Κολοπετινίτσα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο αθηναϊκό κέντρο απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρόκειται για το χωριό Τριταία της Φωκίδας. Ένα χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Το όνομα Κολοπετινίτσα το διατήρησε μέχρι το 1927 οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι η ονομασία Κολοπετινίτσα έχει προκύψει από παραφθορά της λέξης Καλοπετεινίτσας. Αυτή αναφερόταν στο συγκεκριμένο χωριό επειδή σε αυτό υπήρχαν καλοί πετεινοί δηλαδή κοκόρια για κοκορομαχίες.

Κολοπετινίτσα – Δείτε από ψηλά το χωριό που όλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων και το 2011 η απογραφή είχε εντοπίσει ότι είχε 141 κατοίκους. Πρόκειται δηλαδή για ένα μικρό χωριό αλλά με ιδιαίτερη ιστορία ονόματος.

Αν βρεθείτε σε αυτό το χωριό θα δείτε παντού αμυγδαλιές, αμπέλια και ελαιόδεντρα. Σπίτια χαμηλά με κεραμίδια και προσεγμένες αυλές. Το σίγουρο είναι όταν επισκεφθείτε αυτό το όμορφο χωριό, τίποτα δε σε παραπέμπει στο παλιό του όνομα. Η Τριταία είναι ένα αυθεντικό και παραδοσιακό ελληνικό χωριό που σε κερδίζει με την απλότητά του και βέβαια με την ιδιαίτερη ιστορία του ονόματός του.

Δείτε το χωριό από ψηλά στο βίντεο της ομάδας upstories

Σύνολο επισκέψεων 633 , Σήμερα 1