Ποιο Μadame Τussauds; Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Γιάννενα, προκαλεί δέος… Βίντεο και εικόνες

Πολιτισμός

Μπορεί να θαυμάζουμε το Μουσείο Μadame Τussauds στο Λονδίνο, όμως στα Γιάννενα υπάρχει ένα εντυπωσιακό Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας, γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, το οποίο συμπληρώνει  25 χρόνια λειτουργίας. Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας, Παύλου Βρέλλη, θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του κυρίου Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου-του Παύλου Βρέλλη, όπου για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο γι’ αυτό το έργο.

Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο. Έτσι θα μπορούσε να παρουσιάσει τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στους αντίστοιχους χώρους. Με δικές του ιδέες, μελέτες και πολλή προσωπική εργασία, έφτιαξε χώρους και ανθρώπους, για να βοηθήσει τον θεατή να βιώσει γεγονότα που πέρασαν στο παρελθόν. Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

Το Μουσείο Παύλου Βρέλλη από ψηλά (video) | Epirus News

Το Μουσείο βρίσκεται περίπου 14 χλμ. νότια των Ιωαννίνων, στον Δήμο Μπιζανίου, επί του 12ου Χλμ.της Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών. Εξωτερικά διαβάζεται ως κτίριο αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, με πολεμίστρες, καταχύτρες, σαχνισιά, ψηλούς τοίχους πέτρινους (με μικρά ανοίγματα), καμινάδες, κλπ, ενώ ο εσωτερικός χώρος έχει συνολικό όγκο 2.500 κυβικών μέτρων.

Το κέρινα ομοιώματα του μουσείου παριστάνονται σε φυσικό μέγεθος, μέσα σε περιβάλλον πιστής παρουσίασης του εκάστοτε περιβάλλοντός τους, αναπαριστώντας μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε βουνά, παλιά οικήματα, σπηλιές, εκκλησίες, μονοπάτια, ακολουθώντας μια κυκλικού χαρακτήρα ξενάγηση παράλληλων, συνάλληλων και διάλληλων επιπέδων.

Ο σκλαβωμένος ελληνισμός στις φυλακές, Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας ...

Η θεματολογία καλύπτει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας (από το 500 π.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στην νεώτερη ιστορία της Ηπείρου και χωρίζεται σε τρεις ενότητες 1) την ενότητα της Προεπανάστασης (12 θέματα), 2) την ενότητα της Επανάστασης του 1821 (6 θέματα) και 3) την ενότητα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (9 θέματα). Το Μουσείο κλείνει με αναφορές (3 θέματα) και υπενθυμίσεις (5 θέματα) βασικών σημείων της Ελληνικής Ιστορίας και κατακλείδα αποτελεί το 36ο θέμα του : Το Εργαστήρι του Καλλιτέχνη.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα και θέματα που αναπαριστάνονται:

 • Το Κρυφό σχολείο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας

 • Το μαρτύριο του Διονυσίου του Φιλόσοφου (1611)

 • Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας (1814)

 • Κλέφτες και Αρματολοί

 • Η σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων (Γενάρης 1822)

 • Μακεδονικός Αγώνας / Παύλος Μελάς (1870 – 1904)

 • Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913)

 • Οι γυναίκες της Πίνδου, κατά τη Μάχη της Πίνδου (1940)

 • Το Στρατηγείο της VIII Μεραρχίας, στη σπηλιά του Καλπακίου, (με το ομοίωμα του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου,1940)

 • Μάχη της Κρήτης (20-31/5/1941)

 • Η Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτου) (14 Μάη 1982)

 • Αναφορά στην τραγωδία της Κύπρου

Δείτε το βίντεο της ομάδας upstories