Διχάζει το ντοκιμαντέρ του Netfix για τον Μέγα Αλέξανδρο. Θα προσφύγει η Ελλάδα στα δικαστήρια; Trailer

Πολιτισμός

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ίσως η σπουδαιότερη προσωπικότητα της διαδρομής της ανθρωπότητας, έχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Ωστόσο, η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netfix για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλεί πολλές αρνητικές αντιδράσεις καθώς τον απεικονίζει ως άτομο με ομοφυλοφιλικές τάσεις. Στην αφήγηση του ντοκιμαντέρ, ο Ηφαιστίωνας παρουσιάζεται ως ένας αγαπημένος σύντροφος και ο μεγαλύτερος έρωτας του Αλέξανδρου. Το Netflix αναφέρει για τη σχέση των δύο αντρών: «Ο Μέγας Αλέξανδρος μεγάλωσε με 2 στενούς φίλους και πως ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν στην πραγματικότητα απλώς επιστήθιος φίλος, αλλά ίσως η μεγάλη του αγάπη».

Στο ντοκιμαντέρ τα πρώτα δέκα λεπτά δείχνουν τον Αλέξανδρο να ανταλλάσσει φιλιά με τον Ηφαιστίωνα, τον καλύτερό του φίλο.

Για το ντοκιμαντέρ αυτό πήρε θέση η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία κατηγόρησε το Netfix για παραποίηση των ιστορικών δεδομένων. «Είναι εξαιρετικά κακής ποιότητας μυθοπλασία, με ευτελές περιεχόμενο», ανέφερε στη Βουλή η υπουργός σημειώνοντας πως «παραποιεί σκόπιμα τα ιστορικά στοιχεία για την προσωπικότητα του Μεγαλέξανδρου, παρουσιάζοντάς τον να έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τον επιστήθιο φίλο του τον Ηφαιστίωνα».

Όπως σημείωσε η υπουργός, “ο Αλέξανδρος διδάχτηκε από τον Αριστοτέλη ρητορική, ηθική και πολιτική. Οι αριστοτελικές αξίες βασίζονται στην άσκηση του ορθολογισμού, δηλαδή στην αναζήτηση της αιτίας των πραγμάτων, την ακαταπόνητη επιδίωξη στόχων, την άσκηση στις ηθικές αρετές της εγκράτειας, της σωφροσύνης και του μέτρου. Θεμελιώδες στοιχείο στην σκέψη του Αριστοτέλη είναι η φιλία που βασίζεται στην αρετή και το αγαθό”.

Και πρόσθεσε: “Όταν ασκείς εξουσία είσαι κυρίαρχος του κόσμου, είσαι ηγέτης, στηρίζεσαι στους φίλους, με την αριστοτελική έννοια, δηλαδή σε έναν κύκλο ανθρώπων απόλυτα πιστών και αφοσιωμένων έως θανάτου που περιβάλλουν τον ηγέτη, τον στηρίζουν, τον συμβουλεύουν. Για το θέμα της σχέσης με τον Ηφαιστίωνα δεν υπάρχει καμία αναφορά στις πηγές που να ξεφεύγει από τα όρια της φιλίας, όπως την ορίζει ο Αριστοτέλης”.

Η υπουργός πάντως, απέκλεισε την δικαστική προσφυγή, ωστόσο τόνισε: «Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με τις δικές μας νόρμες και προσλαμβάνουσες τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα, η οποία δεν χρειάζεται αυτόκλητους προστάτες της ηθικής του υπόστασης. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν ασκεί λογοκρισία στην τέχνη, δεν χειραγωγεί, δεν περιορίζει ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτική. Η λογοκρισία είναι ίδιον αυταρχικών καθεστώτων. Τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη κι έτσι αξιολογείται και η περίπτωση του NETFLIX. Το υπουργείο Πολιτισμού, απαντά με αρχαιολογικό έργο σε μια πρωτοφανή έκταση στις Αιγές».