Χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη εντόπισαν, για πρώτη φορά… μία πεταλούδα. Εντυπωσιακή εικόνα

Κόσμος

Υπέρ – τηλεσκόπιο κατέγραψε, για πρώτη φορά με τέτοια λεπτομέρεια, μια «διαστημική πεταλούδα», χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αν και ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητας του σχήματος με το υπέροχο έντομο, η «πεταλούδα» είναι στην πραγματικότητα ένα πλανητικό νεφέλωμα – ένα πελώριο νέφος αερίων που σχηματίζεται γύρω από ένα αρχαίο άστρο που δεν έχει εκραγεί ακόμα.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO), το οποίο βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, κατέγραψε την ζωηρή αυτή εικόνα του διαστρικού αντικειμένου. Το νεφέλωμα αυτό είναι γνωστό ως NGC 2899 και βρίσκεται κάπου μεταξύ 3.000 και 6.500 ετών φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό Ιστία που είναι ορατός από το Νότιο Ημισφαίριο.

Μια πεταλούδα ανοίγει τα φτερά της στο σύμπαν (vid) | Youmagazine

Σύμφωνα με το CNN, το πλανητικό αυτό νεφέλωμα δεν απέχει πολύ από αυτό το σύμπαν. Υπεριώδης ακτινοβολία φωτίζει το φλοιό αερίων που περιβάλλει το άστρο και το κάνει να λάμπει, σύμφωνα με το ESO – όμως μόνο για λίγες χιλιάδες χρόνια προτού εκραγεί.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο που κατέγραψε την εικόνα είναι το «πιο εξελιγμένο οπτικό εργαλείο στον κόσμο» σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο. Συνοδευόμενο με ένα ιντερφερόμετρο, το εργαλείο αυτό μπορεί να καταγράψει λεπτομέρειες 25 φορές καλύτερα από τα συμβατικά, μεμονωμένα τηλεσκόπια.