Αληθεύει ότι… “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα;”. Τι λένε οι επιστήμονες

Διατροφή

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει το ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Όμως, αυτό αληθεύει; Και μόνο ένα μήλο αρκεί για την καλή υγεία;Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μήλων σε ημερήσια βάση επιφέρει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Παράλληλα Βραζιλιάνοι επιστήμονες, με δείγμα υπέρβαρες γυναίκες, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών μήλων την ημέρα συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Κι ακόμα κι αν και η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα δεν μειώνει τις επισκέψεις στον γιατρό, σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη μετάβασή μας σε μια διατροφή πλούσια σε υγιεινές τροφές, γεμάτες φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μήλα αποτελούν μια πολύ καλή τροφή, επειδή πολλές από τις ενώσεις στα μήλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Σημειώνουν πως η κατανάλωση αυτών των ενώσεων έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση στην μακροζωία, επειδή βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που αποτελεί την κύρια κοινή παράμετρο, όλων των ασθενειών.

Ακόμα και βραχυπρόθεσμα, μελέτες δείχνουν ότι το είδος των ενώσεων που βρίσκονται στα μήλα “μπορεί να έχουν γρήγορη και θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσα σε μόλις μισή ώρα μετά την κατανάλωση τους”, υποστηρίζουν ερευνητές.

Τα μήλα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτική πηκτίνη, μια ουσία που περιορίζει την ποσότητα ζάχαρης και λίπους που απορροφάται από το σώμα μας, βοηθώντας στην πρόληψη του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, οι φλούδες του μήλου είναι γεμάτες φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, που μας εξασφαλίζουν το αίσθημα κορεσμού και μας κρατούν μακριά από ασθένειες. Μια δίαιτα πλούσια σε πολυφαινόλες θωρακίζει την υγεία της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.