Από 14 ετών ήθελε να γίνει τραγουδίστρια, αντί για… κορδελιάστρα. Και δικαιώθηκε… Βίντεο

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 23 Μαΐου 1943, γεννήθηκε στο Μεταξουργείο η Βίκυ Μοσχολιού. Τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου σε στίχους των σημαντικότερων ποιητών και στιχουργών, ενώ τη φωνή της εμπιστεύτηκαν οι σπουδαιότεροι Έλληνες συνθέτες.

Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να εργάζεται σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα. Αρχικά, δοκίμασε με επιτυχία να πάρει μέρος στην εκπομπή ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, Χαρούμενα Ταλέντα. Ήταν μόλις 14 χρόνων και ο πατέρας της αρνήθηκε σθεναρά να ξεκινήσει να κάνει ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο η αρχή έγινε το 1962 μετά από μεσολάβηση της εξαδέλφης της, Έφης Λίντα. Εμφανίστηκε στην Τριάνα του Βασίλη Χειλά όπου ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης διέκρινε αμέσως τις ικανότητες. Αργότερα έχοντας μείνει χωρίς δουλειά, θυμήθηκε τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο ένα χρόνο πριν, το 1961, είχε γνωρίσει σε μια διαδρομή στο λεωφορείο Αθήνα-Αιγάλεω και έτσι ξεκίνησε την καριέρα της.

Καθιερώθηκε το 1964 τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, “Λόλα”. Τον επόμενο χρόνο το τραγούδι της «Ένα αστέρι πέφτει – πέφτει» έγινε μεγάλη επιτυχία.

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν από τις πρώτες ερμηνεύτριες που εγκατέλειψε τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην Πλάκα και να τραγουδήσει σε μπουάτ, κάνοντας τις κυριότερες εμφανίσεις της στον «Ζυγό» και το «Zoom» της Πλάκας στο πλευρό του Δήμου Μούτση στις αρχές της δεκαετίας του 1970 δημιουργώντας έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, με άλλο ήθος και ύφος.

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ | eirinika.gr

Η Μοσχολιού ως τύπος τραγουδίστριας ήταν contralto, δηλαδή η βαρύτερη γυναικεία φωνή. Κατείχε μεγάλη έκταση φωνής, βαριά ηχητικότητα και μια μελαγχολική βραχνή χροιά.

Για τα 80 χρόνια από τη γέννησή της, το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται τη Βίκυ Μοσχολιού μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου “Μουσική Βραδιά”, παραγωγής του 1976. Η μεγάλη ερμηνεύτρια μας ξεναγεί στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας όπου μεγάλωσε κοντά στο Αιγάλεω. Παρακολουθούμε επίσης, γυρίσματα στο σπίτι του Σταύρου Ξαρχάκου στην οδό Καλλιδρομίου, απ’ όπου ο συνθέτης αναφέρεται στη γνωριμία του με την Β. Μοσχολιού το 1963 και θυμάται την πρώτη μουσική συνεργασία τους, όταν αναζητούσε νεαρή τραγουδίστρια να συμμετάσχει στην ταινία “Λόλα”, εκεί που ερμήνευσε το πρώτο της τραγούδι “Χάθηκε το φεγγάρι”, μέσα από το οποίο καθιερώθηκε.