Επαναφέρουν… στη ζωή το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης…

Πολιτισμός

Στην αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Το  μουσουλμανικό τζαμί ολοκληρώθηκε επί σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420. Έχει χαρακτηρισθεί  ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης. Αναφέρεται και ως το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν ενός στρέμματος) στο χώρο των Βαλκανίων. Θεωρείται δε από τα σημαντικότερα μνημεία από ξύλο στον κόσμο.

Όμως, η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Τέμενος, το 2017, προκάλεσε την κατάρρευση της ξύλινης στέγης και ζημίες στο εσωτερικό του. Τις προτεινόμενες λύσεις που αναδείχθηκαν έπειτα από διερεύνηση της αρχιτεκτονικής, στατικής, σεισμικής συμπεριφοράς και επάρκειας του μνημείου, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το 2020, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ανέθεσαν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να αποτυπωθεί η παθολογία του μνημείου και να προταθούν λύσεις για τη διαχείριση των προβλημάτων στο πλαίσιο μιας μελέτη αποκατάστασης του λιθόκτιστου τμήματος του τεμένους, αλλά και ανακατασκευής της ξύλινης στέγης του.

Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί τις διαδικασίες για την ταχύτερη αποκατάσταση του τεμένους.

Στις προτάσεις αποκατάστασης περιλαμβάνονται η αναδόμηση του μνημείου διατηρώντας την οικοδομική φάση με τους δύο εξώστες και την προσθήκη του κώνου στέψης, η ανακατασκευή της ξύλινης στέγης και οροφής, του ξύλινου Minbar και Mahfil, η διατήρηση του ζωγραφικού διακόσμου, η αποδόμηση του μιναρέ μέχρι τη στέψη της τοιχοποιίας με επαναχρησιμοποίηση του υλικού που δεν παρουσιάζει προβλήματα.​

Σύνολο επισκέψεων 2,143 , Σήμερα 1