Επιστήμονες: Αυτές είναι οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στην υγεία, όταν σταματήσετε το κάπνισμα

Υγεία

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, στη Φιλαδέλφεια, καταδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος ενδέχεται να προκαλεί πολύ σημαντικές αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Η πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Wisconsin, έρχεται να υποστηρίξει δεδομένα προηγούμενων ερευνών που υπεδείκνυαν μία σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της καρδιαγγειακής υγείας.

Η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με μείωση της ποικιλίας στους τύπους των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο. Στη μελέτη εξετάστηκαν 26 άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα, με τους ερευνητές να αναλύουν δείγματα κοπράνων στην αρχή της μελέτης, δύο εβδομάδες μετά και 12 εβδομάδες αργότερα, καταλήγοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος αλλάζει το εντερικό μικροβίωμα.

ΥΓΕΙΑ - SOS: ΤΟ ΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ...

Στη μελέτη παρατηρήθηκε ότι οι βελτιώσεις στη βακτηριακή ποικιλία σχετίζονταν με μειώσεις στον καρδιακό ρυθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία αυξάνεται ως απόκριση στη φλεγμονή. Φάνηκε, επίσης, ότι υπάρχει αύξηση στην αιμοσφαιρίνη.

«Όλες αυτές οι αλλαγές είναι έμμεσοι δείκτες μιας πιθανής βελτίωσης στην υγεία, γεγονός που στηρίζει τη θεωρία ότι το εντερικό μικροβίωμα σχετίζεται πράγματι με τις καρδιαγγειακές παθήσεις», αναφέρουν οι ερευνητές. Τονίζουν δε ότι οι άνθρωποι που σταματούν το κάπνισμα παρουσίαζαν μείωση σε βακτήρια Firmicutes και αύξηση σε βακτήρια Bacteroides, τα οποία προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντες μέτρησης για χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας.