Με ένα… κλικ θα έχουμε πρόσβαση σε ολόκληρο τον “θησαυρό” της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Πολιτισμός

H Βιβλιοθήκη της Βουλής, η δεύτερη σε πλούτο βιβλιοθήκης της χώρας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, μπαίνει, αν και με καθυστέρηση, στην πρωτοπορία της τεχνολογίας… Σήμερα υπεγράφη στη Βουλή σύμβαση με την Cosmote, για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης του Κοινοβουλίου, ώστε αυτό το μνημειακό απόθεμα που φυλάσσεται στα ράφια να γίνει προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, εύκολα και ταχύτατα, ακόμα και από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας…

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όγκος του υλικού που θα δεχθεί ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση είναι τεράστιος: 14.000.000 λήψεις εφημερίδων, 795.000 σελίδες κοινοβουλευτικού αρχείου, 71.660 σελίδες αρχείων προσωπικοτήτων (Γ. Ψυχάρη, Ι. Μεταξά, Γ. Γεννηματά), 600 χειρόγραφοι κώδικες, 3.366 χάρτες, 1.300 φωτογραφίες, καθώς και το ακουστικό αρχείο του BBC θα είναι προσβάσιμα και αναζητήσιμα μέσα από ένα ενιαίο αρχείο οργάνωσης και διαχείρισης του υλικού.

Το παρόν έργο έχει σαν στόχο την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και την παροχή ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών κοινοβουλευτικού, πολιτικού και ευρύτερα ιστορικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, με το έργο επιτυγχάνεται η διαφύλαξη και η τεκμηρίωση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και η ανάδειξη της πολιτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλής των Ελλήνων μέσω Διαδικτύου, προσφέροντας ακριβή, έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση στο ευρύ κοινό.

Το συνολικό κόστος εκτέλεσης του σημαντικού και μεγάλου σε όγκο αυτού έργου ανέρχεται σε 2.074.611,29 €, ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του ορίζεται σε είκοσι δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ανοιχτή η βιβλιοθήκη της Βουλής για τους μαθητές | tovima.gr

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1845. Βασικοί άξονες της αποστολής της είναι η υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, η διαφύλαξη, τεκμηρίωση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Κοινοβουλίου, η παροχή ανοικτής πρόσβασης στις συλλογές της για όλους τους
πολίτες και η εγκαθίδρυση συνεκτικών δεσμών με την κοινωνία μέσα από τη διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και ευρύτερα τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ενδεικτικά, στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται: 377.000 τίτλοι βιβλίων και περιοδικών, που αντιστοιχούν σε 625.000 αντίτυπα βιβλίων και τεύχη περιοδικών, πλήρης σειρά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων από το 1844 έως σήμερα, βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, αρχεία (κοινοβουλευτικά, ιστορικά, πολιτικών και λοιπών προσωπικοτήτων), 21.670 μικροταινίες ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ού αι., σύγχρονες εφημερίδες και περιοδικά κ.ά. Στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης, όπου αποθησαυρίζεται σπάνιο και πολύτιμο υλικό, έχουν ενταχθεί 41.100 τίτλοι, που αντιστοιχούν σε 62.700 αντίτυπα και τεύχη, 600 χειρόγραφα, 5.000 χάρτες, σπάνια φυλλάδια και περιοδικά έντυπα, καθώς και έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια.
Λόγω του όγκου των συλλογών της, η Βιβλιοθήκη σήμερα στεγάζεται σε δύο σημεία της Αθήνας: στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων και στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Σύνολο επισκέψεων 2,077 , Σήμερα 1