Και όμως η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα. Οι ιδανικές τροφές για γυναίκες και άνδρες…

Διατροφή Υγεία

Γνωρίζετε ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεάζεται και από τις διατροφικές σας συνήθειες; Συνεχώς  οι επιστήμονες διεξάγουν έρευνες για το ποιες τροφές επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη γυναικεία και την ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε κάποια βασικά σημεία που οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να προσέξουν ή να αλλάξουν στις διατροφικές καθημερινές συνήθειες, ώστε να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.

Από τις έρευνες προέκυψε για τις γυναίκες:

1. Πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος) και ξηρούς καρπούς. Βοηθούν πολύ στη γονιμότητα.

2. Η ποιότητα των υδατανθράκων επηρεάζει τη γονιμότητα. Έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν υδατανθρακούχες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και λευκό ψωμί, εμφάνισαν προβλήματα ωορρηξίας και γονιμότητας. Αντίθετα, όσες επέλεξαν ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες βελτίωσαν την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό.

3. Πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης (κόκκινο κρέας), εφόσον έχει βρεθεί ότι προκαλεί προβλήματα σύλληψης. Να προτιμήσουν όσπρια και δημητριακά (φυτική πρωτεΐνη), που βοηθούν στη γονιμότητα.

4. Το φολλικό οξύ είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τη γονιμότητά τους, γι’ αυτό και είναι καλό να αυξήσουν την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

5. Πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Το βάρος επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα των γυναικών, είτε έχουν πιο υψηλό βάρος, είτε πιο χαμηλό, από το φυσιολογικό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούνται διαταραχές στον κύκλο και στην ωορρηξία. Το ιδανικό είναι να διατηρείτε ένα σωστό σωματικό βάρος, με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 20 και 25.

6. Πρέπει να επιλέξουν τροφές πλούσιες σε σελήνιο. Το σελήνιο βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι το αρνίσιο συκώτι, τα οστρακοειδή, τα ψάρια (προτιμήστε σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα και γαύρο) και οι ξηροί καρποί, όπως τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα καρύδια και τα κάσιους.

7. Πρέπειν να μειώσουν τον καφέ. Γενικά η υπερβολική κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα δεν κάνει καλό, αλλά ειδικά στην περίπτωση της γονιμότητας η υπερκατανάλωση φαίνεται ότι δρα ανασταλτικά στη σύλληψη, καθυστερώντας τη σημαντικά.

Η ιδανική διατροφή για τον άνδρα είναι:

Οι άνδρες που τρώνε σωστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές σπέρμα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται πως επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα και συγκεκριμένα την κινητικότητα του σπέρματος.

Καλό είναι καθημερινά να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους:
• Βιταμίνες C και Ε, που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή και σε λιπαρά ψάρια και στο ελαιόλαδο, αντίστοιχα.
• Φoλλικό οξύ και ψευδάργυρος, που είναι στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα οστρακοειδή, αντίστοιχα.
• Λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην ντομάτα και σε προϊόντα της, όπως η σάλτσα.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την κινητικότητα και την ποσότητα του σπέρματος και αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία συντελεί στη γονιμοποίηση.

Παράλληλα οι άνδρες θα πρέπει:
• Να μειώσουν το βάρος τους, αν είναι αυξημένο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σε άνδρες με αυξημένο λίπος σώματος.
• Να αποφύγουν να τρώνε συχνά ψάρια με αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων, όπως ο ξιφίας και ο τόνος. Φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.
• Να προτιμούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, διότι βοηθούν στην κινητικότητα του σπέρματος.
• Να μειώσουν την κατανάλωση λίπους και κυρίως τρανς λιπαρών (fast food, γλυκά, αναψυκτικά) και να προτιμούν ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά του ελαιολάδου.