Σημείωνε ακόμη και σε κασετίνες τσιγάρων… Ένας χρόνος μακριά μας…

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη… Απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών και τάφηκε, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, στον Γαλατά Χανίων, στην Κρήτη.

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Οι φωτογραφίες είναι από την έκθεση που οργανώθηκε για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη. Από την πρώτη και ολοκληρωμένη έκθεση με τίτλο «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» για τη ζωή και το έργο του οικουμενικού μας συνθέτη.

Το αρχείο που προσφέρεται ψηφιακά στον επισκέπτη, περιλαμβάνει όλα τα χειρόγραφα, τις φωτογραφίες, τα ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, καθώς και τα επίσημα έγγραφα από την 96χρονη ζωή του πολυδιάστατου καλλιτέχνη.

Περιηγηθείτε στην ψηφιακή έκθεση Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης | Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (mmb.org.gr)

Επιστολή - κόλαφος για την κυβέρνηση από τον Μίκη Θεοδωράκη | tanea.gr

Όπως σημειώνει ο συνθέτης στις εισαγωγικές σελίδες των «Δρόμων του Αρχάγγελου», που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1985 και 1995, «Για μένα η μουσική υπήρξε ένας τρόπος ζωής ευθύς εξαρχής τον οποίο θα έπρεπε να ανακαλύψω εντελώς μόνος χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά».

Μαουτχάουζεν. Χειρόγραφη παρτιτούρα, Αθήνα, Δεκέμβριος 1965