Όταν ο κορυφαίος Μίκης συνέβαλε ώστε οι ανερχόμενοι Beatles να κάνουν παγκόσμια επιτυχία… Βίντεο  

Πολιτισμός Πρόσωπα

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουλίου 1925, γεννήθηκε στη Χίο ο Μίκης Θεοδωράκης… Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ. Στις 8 Αυγούστου 1963 ακούστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles» το τραγούδι «Honeymoon Song» από τους Beatles.

Το τραγούδι είχε προκύψει από τη μουσική που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης για το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ» στην ταινία του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Miel», στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Άντονι Στιλ και η Λουντμίλα Τσερίνα.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής. Το ερμήνευσε η Γιοβάννα, ενώ στο εξωτερικό το διασκεύασε ο Γουίλιαμ Σάνσομ και το ερμήνευσε ο Marino Marini και το κουαρτέτο του.

Όταν τα σκαθάρια άκουσαν το τραγούδι του Θεοδωράκη, ενθουσιάστηκαν και αποφάσισαν να το ηχογραφήσουν για την εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles». Tότε, οι Beatles βρίσκονταν στην αρχή της καριέρας τους, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης θεωρείτο ήδη ο κορυφαίος Ευρωπαίος συνθέτης της γενιάς του. Το «Honeymoon song» έγινε παγκόσμια επιτυχία και διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες. Τότε, προσκάλεσαν και το Μίκη στην Κούβα στην παρθενική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της «Ελεύθερης Κούβας”. Όπως είχε αποκαλύψει ο μουσικοσυνθέτης, ένα βράδυ τον κάλεσαν στην ταράτσα του “Havana Libre” (πρώην “Χίλτον”) και τον σύστησαν στον Φιντέλ και στον Τσε ως “Έλληνα σύντροφο”.

Μερικές δεκαετίες μετά,  στις 30 Νοεμβρίου 1994, το κομμάτι βγήκε από τα συρτάρια του BBC και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τίτλο «The Beatles: Live at the BBC». Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο στούντιο του BBC, στα φωνητικά ήταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϋ στην κιθάρα ο Τζον Λέον και ο Τζορτζ Χάρισον και στα ντραμς ο Ρίνγκο σταρ.

Ο Μίκης έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). To 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979). Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το υπουργείο Πολιτισμού τιμά το Μίκη

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά τα γενέθλια του κορυφαίου συνθέτη με το βίντεο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που θα παρουσιάζεται από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο.

Πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά δημοσίως, συνθέτουν τη μοναδική αυτή έκθεση μέσα από την οποία αποκαλύπτεται η παγκόσμια προσωπικότητα του δημιουργού, η πολυσήμαντη προσφορά του στη μουσική και στις τέχνες, η πολιτική του δράση, η διεθνής του απήχηση, καθώς και η ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής.

Η Erato Koutsoudaki – Exhibition Design / αρχιτέκτων μουσειολόγος, η Stephanie Merakos, διευθύντρια της Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”- Music Library of Greece “L.Voudouri” του Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής / Friends of Music Society και η Valia Vraka, μουσικολόγος, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», μιλούν στο βίντεο για τις προκλήσεις της παρουσίασης στο κοινό του πολυσήμαντου αρχείου της οικογένειας Θεοδωράκη.

Την έκθεση οργανώνει το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Οι Φίλοι της Μουσικής» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.