Ημέρα συγκίνησης και όχι μόνο για την Ελλάδα… Σπάνιο βίντεο με την αφοπλιστική ειλικρίνειά της για όσα βίωνε

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Φέτος συμπληρώνονται 29 χρόνια χωρίς τη μοναδική Μελίνα Μερκούρη που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 6 Μαρτίου 1994… «Η μεγαλύτερη μου έγνοια είναι ότι πεθαίνουμε όταν μας λησμονούν. Είναι κάτι που απεχθάνομαι…να μας λησμονούν», έλεγε…

Αγωνίστρια για την ελευθερία και τη δημοκρατία… Για αυτό και έγιναν εναντίον της πολλές απόπειρες δολοφονίας. Η χούντα απαγόρευσε τους δίσκους και τις ταινίες της, ενώ της δήμευσε όλη την περιουσία της. Από εκείνη την περίοδο άρχισαν και οι απειλές κατά της ζωής της. Η αρχή έγινε με ένα τηλεφώνημα αγνώστου, ο οποίος ουρλιάζοντας την προειδοποίησε: «Σκάσε σκύλα, για να μην σε κάνουμε εμείς να σκάσεις!».

Παράλληλα δεχόταν εκατοντάδες γράμματα, μερικά από τα οποία ήταν γεμάτα μίσος και απειλές. Της έστελναν εικόνες σεξουαλικών βασανιστηρίων και διαστροφής. Το FBI έχοντας πληροφορίες ότι επίκειται δολοφονική επίθεση εναντίον της, την ενημέρωσε λέγοντας της ότι, πρέπει να λάβει τα μέτρα της, ώστε να προστατευτεί.

Διάσημη ηθοποιός, κορυφαία φυσιογνωμία της αντίστασης κατά της Χούντας, πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μια γυναίκα σύμβολο για πολλούς, η Μελίνα ήταν η Ελληνίδα που αγωνίστηκε με πάθος για την ελευθερία και για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Άξονας αναφοράς των αγώνων της η μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα.

Ως Μπλανς Ντιμπουά στο “Λεωφορείο ο Πόθος” αποθεώθηκε με το “Χάρτινο το Φεγγαράκι” που τραγουδούσε στο Θέατρο Τέχνης, μόλις 29 χρονών. Ενσαρκώνοντας τη “Στέλλα” έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης ενώ ερμηνεύοντας το ρόλο της Ίλυα στο “Ποτέ την Κυριακή” έκανε την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα τηλεοπτικό πορτραίτο της Μελίνας Μερκούρη, η οποία αυτοβιογραφείται ξετυλίγοντας με νοσταλγία, τόλμη και αφοπλιστική ειλικρίνεια μνήμες και βιώματα της πολυκύμαντης ζωής της. Φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.