Επιτέλους! Το σημερινό ερείπιο θα “ξαναγεννηθεί” τιμώντας την παγκόσμια ντίβα…

Πολιτισμός

“Ξαναγεννιέται” το ιστορικό σπίτι της Μ. Κάλλας στην Πατησίων! Το καλοκαίρι του 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της και ο Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε τους απαραίτητους ευρωπαϊκούς πόρους για να ανακαινιστεί και να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas.

Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στον σεισμό της Αθήνας (Σεπτέμβριος 1999), με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη δαπάνη για την επισκευή του, η οποία με δεδομένη την υποβάθμιση της περιοχής και την κρίση στην αγορά ακινήτων, καθιστούσε ασύμφορη οποιαδήποτε διαδικασία ανακαίνισης.

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα αυτό το στολίδι, ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας, να ανακτήσει την αίγλη του. Εκεί θα προσεγγίσουμε τον μύθο και την προσωπικότητα της Κάλλας μέσα από προσωπικά της αντικείμενα,  όπως τα γάντια της, τα υπέροχα φορέματα της, τις σημειώσεις της, αλλά και σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και προσωπογραφίες της.

Η Μαρία Κάλλας ήταν η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ού αιώνα. Η φωνητική τέχνη της και οι ιδιάζουσες υποκριτικές της ικανότητες έχουν επαινεθεί από πλήθος κριτικών. Το ρεπερτόριό της εκτεινόταν από την κλασική όπερα σέρια και τα μπελ κάντο έργα των Ντονιτσέττι, Μπελίνι και Ροσσίνι, φθάνοντας ως τη μεταγενέστερη όπερα των Βέρντι και Πουτσίνι.

Δεκάδες χρόνια μετά τον θάνατο της, παραμένει κορυφαίο παράδειγμα «απόλυτης πριμαντόνας» (prima donna assoluta) και συνιστά μία εκ των πλέον εμπορικώς επιτυχημένων καλλιτεχνών της όπερας.

Σύνολο επισκέψεων 2,263 , Σήμερα 1