Ιδού τα πρώτα χαρτονομίσματα της Ελλάδας… Σήμερα είναι πάρα πολύ σπάνια… Τι συμβόλιζαν

Πολιτισμός

Στις 17 Ιουνίου, σαν χθες, του 1831, εκτυπώνονται στην πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, το Ναύπλιο, τα πρώτα χαρτονομίσματα. Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με ψήφισμα αποφασίζει την έκδοση χαρτονομισμάτων 5, 10, 50 και 100 φοινίκων.

Ο «Φοίνικας» είχε καθιερωθεί ως νομισματική μονάδα της ανεξάρτητης Ελλάδας το 1828. Το μυθικό πουλί, που αναγεννάται από τις στάχτες του, συμβολίζει την αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Οι περίφημοι Φοίνικες ήρθαν 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία των κερμάτων. Τα χαρτονομίσματα ήταν τυπωμένα στη μια όψη και έφεραν χειρόγραφες υπογραφές και αρίθμηση από την εθνική τραπεζική επιτροπή. Σήμερα τα χαρτονομίσματα αυτά είναι πάρα πολύ σπάνια και δεν εμφανίζονται πλέον ούτε στις σχετικές δημοπρασίες.

Αργότερα, εξέδωσαν χαρτονομίσματα η Ιονική τράπεζα, η Τράπεζα Κρήτης, η Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις εξέδωσε χαρτονομίσματα (τα λεγόμενα κερματικά γραμμάτια) και το ίδιο το ελληνικό κράτος. Από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης χρησιμοποιούνται τραπεζογραμμάτια του Ευρώ.

Τα χαρτονομίσματα των 5 και 10 φοινίκων, του 1831, της φωτογραφίας, είναι από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρουσιάζονται στην μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, του Μουσείου Μπενάκη.

Πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση χαρτονομισμάτων έγινε στην Κίνα τον 7ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο στην Ευρώπη η χρήση τους άρχισε να διαδίδεται τον 17ο αιώνα, 10 αιώνες αργότερα.

Διαδώστε το Εδώ ζεις