Αν και γνωστός καρπός στους Έλληνες από τους μυθικούς χρόνους του Ομήρου, δεν αποτελεί ιδιαίτερο καταναλωτικό προϊόν στις προτιμήσεις των σύγχρονων. Έτσι λόγω της περιορισμένης ζήτησης η ελληνική παραγωγή φρέσκου λωτού που δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους ετησίως, κυρίως εξάγεται στην Ουκρανία και Ρωσία.
Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Οι λωτοί περιέχουν τανίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που όλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά αντιστρέφουν την επίδραση του οξειδωτικού στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα – από ρυτίδες μέχρι και καρκίνο. Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και τα βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση στους λωτούς, έχει συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας, νοητικής φθοράς λόγω ηλικίας και καρκίνο των πνευμόνων. Και, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες τροφές που έχουν το ίδιο έντονο πορτοκαλί χρώμα, οι λωτοί είναι πλούσιοι σε β-καροτένιο.
Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
Αν υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που φροντίζει περισσότερο από κάθε τι για την υγεία του εντέρου μας, αλλά και για την διατήρηση του βάρους μας σε υγιή επίπεδα, αυτό είναι οι φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Και με περίπου 13 γραμμάρια φυτικών ινών, ανά λωτό, έχουμε μία τροφή που μας χορταίνει αλλά και φροντίζει να μην ξεφεύγουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τέλος, το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί ιδανικά όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες.
Προστατεύει την καρδιά
Οι περισσότερες μορφές καρδιοπάθειας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να προληφθούν μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στον λωτό, τον καθιστούν τροφή που… αγαπάει πολύ την καρδιά μας. Μία από τις επιδράσεις που έχει ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Πολλές παθήσεις, όπως τα νοσήματα της καρδιάς, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία, συσχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό. Τροφές που είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά – όπως ο λωτός – μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος. Ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά του λωτού είναι η πασίγνωστη και πανταχού παρούσα, βιταμίνη C.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.