Τι θα κάνετε αυτό το βράδυ; Μόλις 150 ml αρκούν… Μειώνουν το ρίσκο προβλημάτων υγείας

Διατροφή

Το κόκκινο κρασί έχει αναφερθεί ως η βασική αιτία για το «Γαλλικό παράδοξο». Η συγκεκριμένη έκφραση αναφέρεται στην παρατήρηση που έχει γίνει σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας στη Γαλλία, παρά τη μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι το κόκκινο κρασί είναι ο διατροφικός παράγοντας που προστατεύει τους Γάλλους από βλάβες που προκαλεί η «λιπαρή» διατροφή.

Η διατροφική αξία και τα οφέλη για την υγεία που έχει το κόκκινο κρασί αποτελούν εδώ και καιρό μεγάλο θέμα συζήτησης, μεταξύ των επιστημόνων. Πολλοί πιστεύουν πως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα αποτελεί μέρος μια υγιεινής διατροφής. Υπάρχουν μια σειρά από μελέτες που δείχνουν πως η μικρή αλλά τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένου καρδιαγγειακών ασθενειών.

Η ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε τακτικά διαστήματα έδειξε πως υπάρχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγου της περιεκτικότητας ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, η επιγαλλοκατεχίνη και οι προανθοκυανιδίνες. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και ιδίως η ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες θεωρούνται υπεύθυνα για τα οφέλη του κόκκινου κρασιού. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την οξείδωση του σώματος που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα από τα σταφύλια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία όπως η καταπολέμηση της φλεγμονής και της θρόμβωσης καθώς και το μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου. Ορισμένες μελέτες που έγιναν σε ζώα εργαστηρίου έδειξαν πως η ρεσβερατρόλη, σε μεγάλες ποσότητες, παρατείνει τη ζωή.

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό. Άτομα που καταναλώνουν περίπου 150 ml κόκκινου κρασιού την ημέρα παρουσιάζουν 32% μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Η οξείδωση του οργανισμού και η της «κακής» χοληστερίνης επιπλέον παρουσιάζει μείωση έως και 50%. Κάποιες μελέτες συνηγορούν στο ότι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο από τη μικρή κατανάλωση κρασιού.

Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί το βράδυ βοηθάει στη μείωση βάρους!

Επίσης, το κόκκινο κρασί σχετίζεται και με διάφορά άλλα οφέλη για την υγεία, τα οποία αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζετε με:

  • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας: Η κατανάλωση 1-3 ποτηριών κρασί την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και την Νόσου Alzheimer.

  • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης: Μελέτη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους έδειξε πως όσοι κατανάλωναν 2-7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

  • Μείωση στην αντίσταση της ινσουλίνης: Η κατανάλωση 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού χωρίς αλκοόλ για 4 εβδομάδες ενδέχεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

  • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες: Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες.