Το παραδοσιακό κέρασμα στις χαρές αναζητά την παγκόσμια αναγνώριση. Ένα φυσικό “ενεργειακό σνακ”

Διατροφή

Ο λόγος γίνεται για το μελεκούνι που είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου. Προσφέρεται σαν κέρασμα στις χαρές, στους αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις.

Οι τοπικοί φορείς επιδιώκουν την ένταξη του μελεκουνιού, που παρασκευάζεται από σησάμι και μέλι στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ήδη στις αρχές του χρόνου το μελεκούνι εγγράφηκε στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, από το υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί εθιμική πρακτική που συνδέεται με τη συλλογική μνήμη και τις διατροφικές πρακτικές των Ροδίων καθώς και με τη διαμόρφωση και διάδοση των τοπικών διατροφικών συνηθειών αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής.

Το μελεκούνι, παρότι μοιάζει με παστέλι, διαφέρει σημαντικά στη γεύση και την υφή. Είναι μαλακό και  ελευθερώνει όλα τα  αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι.

Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το φυσικό σησάμι (μη αποφλοιωμενο, στα παστέλια χρησιμοποιούν αποφλοιωμένο), τα αμύγδαλα, φλούδα από πορτοκάλι , χυμό λεμονιού και μυρωδικά κανελλα, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο. Είναι ένα φυσικό “ενεργειακό σνακ” πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, χωρίς γλουτένη και πλούσια πηγή πρωτεϊνης και φυτικών ινών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2010 μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες με ένα τεράστιο μελεκούνι που έφτασε τα 30 μέτρα μήκος σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα τη μέρα Τουρισμού που γιορτάζεται στη Ρόδο.

Σύνολο επισκέψεων 3,075 , Σήμερα 5