Όχι όλα… Επιστήμονες: Μόνο αυτά τα κρεμμύδια μπορούν να “σκοτώσουν” τα καρκινικά κύτταρα

Διατροφή

Τα κρεμμύδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι μόνο ένα βασικό συστατικό της μαγειρικής, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση σοβαρότατων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος. Όμως, οι ερευνητές αναφέρονται μόνο στα σκούρα κόκκινα κρεμμύδια, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, καθώς ενεργοποιούν με συγκεκριμένο τρόπο τα καρκινικά κύτταρα και τα αναγκάζουν να υποβληθούν σε κυτταρικό θάνατο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Guelph στον Καναδά εξέτασαν ποια ποικιλία κρεμμυδιών παρουσιάζει τις καλύτερες ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου και ανακάλυψαν ότι τα Ruby Ring, η κλασσική κόκκινη ποικιλία, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου τύπου φλαβονοειδούς, της κερσετίνης. Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους, η ερευνητική ομάδα έφερε κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου σε άμεση επαφή με κερσετίνη που εξάχθηκε από την ποικιλία Ruby Ring.

“Βρήκαμε ότι τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικά στο να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Abdulmonem Murayyan. Τα κρεμμύδια, με μια συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα σε κυτταρικό θάνατο. Προωθούν ένα δυσμενές γι’ αυτά περιβάλλον και διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ τους, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Η αντικαρκινική δράση των κόκκινων κρεμμυδιών – Συνύπαρξη e-shop ...

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το κόκκινο κρεμμύδι όχι μόνο έχει υψηλά επίπεδα κερσετίνης, αλλά και υψηλές ποσότητες ανθοκυανίνης, γεγονός που εμπλουτίζει τις εκκαθαριστικές ιδιότητες των μορίων της κερσετίνης. Η ανθοκυανίνη συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία των χρωμάτων των φρούτων και λαχανικών και για το λόγο αυτό τα κόκκινα κρεμμύδια, τα οποία έχουν πιο σκούρο χρώμα, έχουν και την μεγαλύτερη αντικαρκινική δύναμη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα κύτταρα των κρεμμυδιών ήταν εξίσου ικανά να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Για να δοκιμάσουν πραγματικά τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου, το επόμενο βήμα της ομάδας θα είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους. Το κλειδί για αυτό θα είναι η εξαγωγή της κερσετίνης σε μεγάλες ποσότητες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιατρικά.