Το μυστικό του χυμού που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Και μην φοβηθείτε στην τουαλέτα…

Διατροφή

Είναι γνωστό ότι η τροφή που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Κάποιες τροφές μπορεί να την ανεβάσουν σε ανθυγιεινά επίπεδα, ενώ άλλες μπορεί να την μειώσουν σε ασφαλή επίπεδα.

Τα παντζάρια είναι μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και μετάλλων. Τα παντζάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και ο χυμός τους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το μυστικό τους είναι τα νιτρικά άλατα. Πρόκειται για ενώσεις που αποτελούνται από άζωτο και οξυγόνο και είναι άφθονα στα φυλλώδη -και όχι μόνο- λαχανικά. Ο χυμός ταν παντζαριών έχουν μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου μόλις μεταβολιστούν στο αίμα και στους ιστούς του σώματος.

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο που το σώμα μπορεί να δημιουργήσει και μόνο του. Είναι κρίσιμο επειδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ολόκληρα παντζάρια καθώς και ο χυμός από παντζάρια έχουν την ικανότητα να μειώνουν σημαντικά τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Εντούτοις, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμά παντζάρια είναι εκείνα με την μεγαλύτερη θετική επίδραση.

Όμως, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι με την κατανάλωση παντζαριών μπορεί να πάρουν κόκκινο χρώμα τα ούρα και τα κόπρανα σας, κάτι που δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Διαδώστε το Εδώ ζεις