Ένας παράγοντας στον οποίο συγκλίνουν πολλές μελέτες για τη νόσο Alzheimer είναι ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει: ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και κόκκινο κρασί, με μέτρο.
Νέα μελέτη επιστημόνων αξιολόγησε τον τρόπο ζωής πάνω από 7.750 συμμετεχόντων για διάστημα 5 έως 10 χρόνων. Διαπίστωσαν ότι το ψάρι ήταν ο μοναδικός πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου της γνωστικής εξασθένησης. Τα λαχανικά ήταν η δεύτερη καλύτερη πηγή, ενώ όλα τα άλλα τρόφιμα παρουσίασαν μικρότερα αποτελέσματα. Επιπλέον, από όλα τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν, μόνο τα ψάρια συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής υποβάθμισης. Η κατανάλωση ψαριών, λοιπόν, μείωσε τον κίνδυνο τόσο της γνωστικής εξασθένησης όσο και της γνωστικής μείωσης.
Επίσης, επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ψαριών βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρηθεί νέος. Ο εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται γερνάει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε τη μείωση του όγκου του. Στην έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον ερευνητή δρ Ζάλντι Ταν διαπιστώθηκε ότι όσοι εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν πιο συρρικνωμένους εγκεφάλους και απέδωσαν χειρότερα σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα.
Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν είναι γνωστός, οι ειδικοί πιστεύουν πως ωφελούν τον εγκέφαλο επειδή μειώνουν την φλεγμονή σε αυτόν, ενώ παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων. Ωστόσο στην έρευνα δεν αποδείχτηκε η ποσότητα Ω-3 λιπαρά πρέπει να καταναλώνουμε, αν και η γενική σύσταση των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, αλλά καλύτερα είναι να τρώμε τρεις. Οι πλουσιότερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο και «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα