Μόλις έφτασαν στον τόπο μας για να ξεχειμωνιάσουν… Μην χάσετε αυτό το σπάνιο θέαμα…

Περιβάλλον

Την ώρα, που ο πλανήτης μοιάζει να έχει «ακινητοποιηθεί» και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μειωθεί σε πρωτοφανή βαθμό εξαιτίας της Covid-19, ο φυσικός κόσμος διατηρεί την εντυπωσιακή του κινητικότητα. Αυτό μαρτυρά, τις τελευταίες ημέρες, η εικόνα στη λίμνη Κερκίνη, στο νομό Σερρών.

Περίπου 300 νανόκυκνοι βρίσκονται ήδη στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, για να περάσουν τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Είναι οι χειμερινοί επισκέπτες, που έρχονται από τον μακρινό βορρά και ξοδεύουν ένα εξάμηνο περίπου στην Κερκίνη. Οι νανόκυκνοι ήταν εξαιρετικά σπάνιοι στην Ελλάδα μέχρι την προηγούμενη δεκαετία. Τα τελευταία έτη παρατηρούνται όλο και περισσότεροι νανόκυκνοι στις περιοχές διαχείμανσης (όχι μόνο στην Κερκίνη αλλά και σε άλλες περιοχές και ιδίως στο Δέλτα του Έβρου).

Αυτή την περίοδο έρχονται και αγριόκυκνοι όπως και βουβόκυκνοι. Οι διαφορές ανάμεσα στα τρία είδη κύκνων είναι αρκετά σημαντικές με τον βουβόκυκνο να έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τα άλλα δύο είδη και ένα μαύρο εξόγκωμα στη βάση του πορτοκαλιού ράμφους. Αυτός είναι και ο πιο «κοινός τύπος κύκνου». Οι αγριόκυκνοι, όπως και ο νανόκυκνοι από την άλλη, έχουν αρκετά μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τον βουβόκυκνο», ενώ συγκριτικά έχουν και αρκετά διαφορετικό κεφάλι. Με το μαύρο και το κίτρινο χρώμα στο ράμφος τους -με οξεία γωνία μάλιστα στο τέλος στην περίπτωση του πλέον μικρόσωμου νανόκυκνου- τα δύο αυτά είδη θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερα φωτογραφικό «κλικ» στον τυχερό θεατή τους επόμενους μήνες.

Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κςερκίνης