Επιστήμονες για κάππαρη: Και όμως αυτός ο μικρός καρπός έχει θαυματουργές ιδιότητες. Τι να προσέχετε

Διατροφή

Πολλοί επιστήμονες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην κάππαρη, καθώς διαπιστώνουν ότι διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες, αλλά και σημαντική διατροφική αξία.

Μετά από τρεις σημαντικές μελέτες σε πειραματόζωα που όντως έδειξαν μία εξαιρετική αντιδιαβητική δράση συγκεκριμένων εκχυλισμάτων κάππαρης, ήρθε και η σειρά της μελέτης σε ανθρώπους. Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, που έγινε σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι το εκχύλισμα κάππαρης σε αντίθεση με το ψευδοφάρμακο (placebo) που χορηγήθηκε, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αντί-υπεργλυκαιμικό και αντι-υπερτριγλυκεριδαιμικό παράγοντα στη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C, E, K, ω-3 λιπαρά και φυτοστερόλες. Το βασικό χαρακτηριστικό της όμως, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη. Η κερκετίνη λειτουργεί ως αντιισταμινικό και βοηθάει τους αλλεργικούς, αλλά έχει και αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές και  αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, έχει και αντικαρκινική δράση, αφού αναστέλλει την αύξηση ορισμένων κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Η κάππαρη επίσης διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθάει σε παθήσεις των αρθρώσεων.

Κάππαρη: Το ελληνικό super food με τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία

Επιστημονική μελέτη σε συγκεκριμένες κυτταρικές σειρές έδειξε ότι το εκχύλισμα των μπουμπουκιών της κάππαρης φαίνεται να έχει χονδροπροστατευτική δράση. Μάλιστα το συγκεκριμένο εκχύλισμα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία απ’ ότι η ινδομεθακίνη, φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται σε παθήσεις των αρθρώσεων. Έτσι, εκχύλισμα κάππαρης πιθανόν να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση βλαβών του χόνδρου σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων, όπως σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

Επίσης, μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε πως ακόμα και μια μικρή ποσότητα κάππαρης είναι ικανή να καταστείλει τη δημιουργία παραπροϊόντων που προκύπτουν από την πέψη διαφόρων τύπων κρεάτων, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του ενδεχόμενου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Αυτή η δράση της κάππαρης δεν αποδίδεται από κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, αλλά στη συνεργιστική δράση διαφόρων ουσιών.Επιπρόσθετα, τα συστατικά της κάππαρης βοηθούν στην επαναδραστηριοποίηση της βιταμίνης Ε, κάνοντάς την περισσότερο διαθέσιμη για τον οργανισμό.

Πολλά προϊόντα ομορφιάς έχουν στα συστατικά τους εκχύλισμα κάππαρης, καθώς ενυδατώνει το δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση ερεθισμών, ερυθρότητας και των σπυριών. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι επιβραδύνει και τη γήρανση του δέρματος, επειδή έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σύνολο επισκέψεων 551 , Σήμερα 1