Εξέλιξη. Πως κατάφεραν να μπλοκάρουν τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορονοϊό

Υγεία

Δημιουργεί ελπίδες η ανακάλυψη επιστημόνων  οι οποίοι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19. Το αντίσωμα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι εμπόδισε τον κορονοϊό να εισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, προσδένεται σε μια περιοχή που είναι κοινή στους κορονοϊούς SARS-CoV και SARS-CoV-2. Συνεπώς μπορεί να ουδετεροποιήσει και τους δύο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και σε μελλοντικούς κορονοϊούς.

«Η νέα έρευνα βασίζεται στην εργασία που οι ομάδες μας είχαν κάνει στο παρελθόν πάνω σε αντισώματα που στοχοποιούν τον SARS-CoV, ο οποίος είχε εμφανιστεί το 2002-2003. Χρησιμοποιώντας τα αντισώματα που είχαμε βρει εναντίον εκείνου του ιού, βρήκαμε ένα το οποίο εμποδίζει επίσης τη λοίμωξη των κυττάρων και από τον SARS-CoV-2. Ένα τέτοιο αντίσωμα ουδετεροποίησης του ιού έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της λοίμωξης σε ένα οργανισμό που έχει μολυνθεί, να συμβάλει στην πλήρη εξαφάνιση του ιού ή να προστατεύσει έναν μη μολυσμένο άνθρωπο που εκτίθεται στον ιό», δήλωσε ο κ. Μπος.

Κορονοϊός: Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΦ για την ασφάλεια των τεστ - Onmed.gr

«Η ανακάλυψη παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο για επιπρόσθετη έρευνα πάνω σε αυτό το αντίσωμα, έτσι ώστε να αρχίσουμε την ανάπτυξη του ως μιας πιθανής θεραπείας για την Covid-19», σημείωσε ο κ. Γκρόσβελντ.

Το γεγονός ότι το αντίσωμα είναι πλήρως ανθρώπινο, επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα να προκαλεί ανοσολογικές παρενέργειες. Συνήθως τα θεραπευτικά αντισώματα αναπτύσσονται πρώτα σε ζώα και μετά από επιπρόσθετη εργασία «εξανθρωπίζονται». Χρειάζεται πάντως περισσότερη έρευνα έως ότου αξιολογηθεί κατά πόσο όντως το αντίσωμα προστατεύει από την Covid-19 ή μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης στους ασθενείς. Πηγή, περιοδικό “Nature Communications”, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε το Εδώ ζεις