Έρχεται η “Αθηνά”… Και θα ακολουθήσει ο “Ballos” και η “Carmel”…

Περιβάλλον

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας. Ξέρουμε ήδη όμως πώς θα λέμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είναι βέβαιο πως θα κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Ξέρουμε ακόμη πως θα ξεκινήσουμε από την “ Αθηνά” και, εάν η κακοκαιρία είναι συχνή, μπορεί να φτάσουμε ακόμη και ως τον “ Ζέφυρο”.

Η ονοματοδοσία προέκυψε από τη συνεργασία των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Κάθε μια από τις τρεις χώρες συνέβαλε με τα δικά της ονόματα ώστε να καταρτιστεί μια “ αλφάβητος” ονομασιών. Η “ Athina” είναι ελληνική πρόταση, ο “ Ballos” που ακολουθεί κυπριακή, η “ Carlem” ισραηλινή και σημαίνει “ κήπος”.

Η ονοματοδοσία των καιρικών φαινομένων ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περάσει στη συνέχεια στην Ευρώπη και ασφαλώς και στη χώρα μας. Όπως επισημαίνουν μετεωρολόγοι, “δεν είναι κάποια μόδα που επέβαλε την υιοθέτηση αυτής της μεθόδου αλλά πρακτικοί λόγοι. Ο σκοπός είναι να βοηθηθεί η Πολιτική Προστασία και οι υπόλοιποι φορείς ώστε να μπορούν αν επικοινωνούν και να συντονίζονται πιο εύκολα” εξηγούν.

Η ονοματοδοσία κάνει τους μετεωρολόγους να μιλάνε την ίδια γλώσσα…

Όπως τα καιρικά φαινόμενα, εξάλλου, έτσι και τα ονόματά τους είναι περαστικά. Σε έναν χρόνο, οι υπεύθυνοι θα καταρτίσουν νέο κατάλογο. Η Athina, ο Ballos, η Carmel, ο Diomedes, η Elpis, η Fuad, η Genesis, ο Helios, η Irit, η Kalypso, ο Lavi, η Meliti, ο Nikias, η Ora, ο Paris, ο Raphael, η Semeli, ο Thomas, η Uranis, ο Vion, ο Xenios, η Yasmin και ο Zefyros θα ανήκουν στο (μετεωρολογικό) παρελθόν.