Κινδυνεύει μία… κρυφή νήσος στο Ιόνιο Πέλαγος με τεράστια οικολογική σημασία

Περιβάλλον

Η νήσος Φορμίκουλα αποτελεί μια «σταγόνα» στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος, ένα νησάκι μόλις 400 τ.μ. που αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την μεσογειακή φώκια, τo μοναδικό είδος φώκιας που υπάρχει στη Μεσόγειο και ένα από τα πιο απειλούμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο!

Εκτός από την Μεσογειακή φώκια, η περιοχή είναι τεράστιας οικολογικής σημασίας τόσο για τα λιβάδια Ποσειδωνίας, όσο και για άλλα θαλάσσια είδη, όπως μικρά θηλαστικά, πουλιά και ροφούς.

Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μαζί με τον Δήμο Λευκάδας έχουν ανοίξει διάλογο για την προστασία της περιοχής με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αποτέλεσμα τα μέτρα διαχείρισης για την προστασία της Φορμίκουλας να έχουν συμπεριληφθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο, οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη λήψη μέτρων οδηγούν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος που μπορεί να επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα για τον πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στην περιοχή. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κάποιοι επισκέπτες επιδιώκουν να κολυμπήσουν με τις φώκιες, ενίοτε μπαίνοντας ακόμα και στις σπηλιές, γεγονός που μπορεί να είναι καθοριστικό για την αναπαραγωγική επιτυχία και την ευημερία αυτών των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Φωτογραφία από iSea.

Loading