Τι δεν καταλαβαίνετε; Τον Αύγουστο, πλημμύρες στην Εύβοια, τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία, τον Νοέμβριο στην Κρήτη…

Περιβάλλον

Αύγουστος, πλημμύρες στην Εύβοια. Σεπτέμβριος, πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας. Νοέμβριος, πλημμύρες στην Κρήτη… Μπορούμε να προετοιμαστούμε για αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα και να αποφύγουμε τα δραματικά τους αποτελέσματα;

Οι επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, υπενθυμίζοντας συνεχώς τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις δραστικές αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή μας. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα και προκαλούν πλημμύρες και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς και περιορισμό των υδάτινων πόρων σε ορισμένες περιοχές.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται δηλαδή στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι συνέπειές της αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τις τουριστικές υποδομές και την αγροτική παραγωγή μιας χώρας μέχρι τις καρδιακές παθήσεις.

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Τι συνέβη και τι δεν έγινε, ενώ θα μπορούσε | Alfavita

Πλημμύρες Θεσσαλία

Τα σενάρια των επιστημόνων γίνονται όλο και πιο δυσοίωνα, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχίζουν να δηλώνουν τις καλές τους προθέσεις, μένοντας ωστόσο επί της ουσίας αμέτοχοι. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστο Ζερεφό Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έπληξαν τις παραπάνω περιοχές της Ελλάδας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν μπορούν να προβλεφθούν, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό. «Όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, τότε υπάρχει κίνδυνος για την ανθρωπότητα» υποστήριξε με έμφαση.

Ο ΟΗΕ έχει δημοσιοποιήσει ανησυχητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εκατό χώρες στον κόσμο – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – απειλούνται με ερημοποποίηση του ενός τρίτου των εδαφών τους.  Ο κ. Χρήστος Ζερεφός έχει δηλώσει ότι η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή για τη λεκάνη της Μεσογείου.

Πως θα «θωρακιστεί» η Κρήτη έναντι στις πλημμύρες; - Κρήτη - Νέα Κρήτη

Πλημμύρες στην Κρήτη

Οι ποσότητες νερού που έπεσαν στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο νησί της Κρήτης ήταν τεράστιες. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι επιπτώσεις από την ραγδαία μεταβολή του κλίματος -υπεύθυνος για την οποία είναι ο άνθρωπος- θα είναι ολοένα και αυξανόμενες. Τέτοια φαινόμενα θα τα συναντάμε πλέον πιο συχνά, είτε θέλουμε, είτε όχι, είτε είμαστε προετοιμασμένοι, είτε όχι.

Τραγωδία στην Εύβοια- Νεκροί από τις πλημμύρες | HuffPost Greece

Πλημμύρες Εύβοια